Μνημόνιο: Πρόστιμο 100 εκ. σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής(pics)

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Της Άντρης Χαραλάμπους 

Tα τέσσερα έγγραφα περιλαμβάνουν, την δανειακή σύμβαση, τους γενικούς όρους της δανειακής σύμβασης και τους ειδικούς όρους, όπως επίσης το αναλυτικό κείμενο του μνημονίου.

Κύριο σημείο του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, είναι ότι σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, ουσιαστικά πρόωρη αποπληρωμή του, θα επιβληθεί πρόστιμο, το λιγότερο, 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή «πρόωρης αποπληρωμής, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ενημερώσει, τριάντα ημέρες πριν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), όπου το  Συμβούλιο του ESM, θα πρέπει να την αποδεχθεί.

Σε άλλα σημεία αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, ο Μηχανισμός Στήριξης θα έχει την ευχέρεια διακοπής της στήριξης, ενώ αν το κράτος καθυστερήσει στην καταβολή των τόκων θα προστίθενται  επιπλέον τόκοι.

Οι Βουλευτές όλων των κομμάτων ενημερώθηκαν σήμερα ότι, τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Επίσης, στις 3 Μαΐου 2013, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΣ για έγκριση της Δανειακής Σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης για την Κύπρο και η διαδικασία έγκρισης της Δανειακής Σύμβασης είναι καθαρά τυπική, αφού σε τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣ, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2013, αποφασίσθηκαν, μεταξύ άλλων, η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθέτηση της πρότασης για μια συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Τα έγγραφα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλες τις εξελίξεις στη Βουλή από το πρωί μέχρι σήμερα, μέσω των δημοσιευμάτων μας και των ανταποκρίσεων της Άντρης Χαραλάμπους:

 

 

24H από Βουλή: Αντιδράσεις κόσμου – «Κλέφτες, ήρθε η ώρα σας»! (vids&pics)

 

Την Τρίτη η εξέταση Μνημονίου-Σήμερα τα άλλα νομοσχέδια

 

Χριστοφόρου στη Βουλή: «Το ΑΚΕΛ έφερε Τρόικα, χρεωκοπία.» (vids)

 

ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ: Αντιπαράθεση για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

 

Η πρόταση για μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης συζητήθηκε από τις Επιτροπές Εσωτερικών και Εμπορίου

 

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για μείωση ενοικίων επιχειρήσεων – 25%!

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

 

Προτάσεις νόμου υπέρ του κόσμου που χρωστά, από την ΕΔΕΚ! (vid)

 

 Επιτροπή Εσωτερικών: Συζήτησε δύο μνημονιακά νομοσχέδια