ΔΕΟΚ: Αρκετά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αρκετά από τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για την ανάπτυξη κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, “και μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των τραπεζών και η πιστωτική ασφυξία στην αγορά”.

“Υπάρχουν μέτρα όπως η δημιουργία εγγυοδοτικού  μηχανισμού για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό ώστε να προσφέρουν ανακούφιση στις χιλιάδες επιχειρήσεις που κυριολεκτικά απειλούνται με αφανισμό”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η ΔΕΟΚ, η οποία αξιολογεί “σαν ιδιαίτερης σημασίας και αξίας το μέτρο για τη στήριξη των δανειοληπτών και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών και νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της στέγης”.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι “από το συνολικό πακέτο απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”, προσθέτοντας ότι “ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων και η μείωση των δικαιούχων στα κρατικά νοσηλευτήρια δεν είναι μέτρα που δίνουν λύσεις στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας”.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ανεργία, η ΔΕΟΚ εκφράζει δυσαρέσκεια “γιατί αυτά εξαγγέλθηκαν χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος”.

“Αν και στο σύνολο τους τα μέτρα μπορούν να αξιολογηθούν θετικά, εγείρονται  σοβαρά ερωτηματικά κυρίως σε ό,τι αφορά την παραχώρηση κινήτρων σε ξενοδόχους για να προσλάβουν ντόπιο εργατικό δυναμικό”, αναφέρει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι “ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας ουσιαστικά επιδοτείται με €20 εκατομμύρια από το κράτος για να επαναπροσληφθούν Κύπριοι εργαζόμενοι που αντικαταστάθηκαν με φτηνό εργατικό δυναμικό από την Ευρώπη”.

Αναφέρει επίσης ότι “η αλόγιστη εργοδότηση φτηνών εργαζομένων από την ΕΕ συνιστά ορατό κίνδυνο για αποκλεισμό του ντόπιου εργατικού δυναμικού από την αγορά εργασίας”.

“Επιβάλλεται όπως συγκληθεί άμεσα η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης και το Εργατικό συμβουλευτικό Σώμα για να προχωρήσουν σε ανάλυση της εφαρμογής των μέτρων για αντιμετώπιση της ανεργίας με ενεργή εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων”, προσθέτει.

Τέλος, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι “επιβάλλεται η σύγκληση της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής ώστε συλλογικά και υπεύθυνα να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας και να τεθούν οι βάσεις για τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της οικονομίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ