Διάταγμα για μηδενική αύξηση ενοικίου μέχρι το 2015

 


 

Διαβάστε επίσης: Φ.Α: Συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Σημαντική για την ευρωπαϊκή αγορά

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνεκτιμώντας την όλη κατάσταση και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε όπως για την επόμενη διετία, από 22/4/2013 μέχρι 21/4/2015, ισχύσει μηδενικό ποσοστό αύξησης του ενοικίου στις ελεγχόμενες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. 

Επιπρόσθετα, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο «αποφάσισε όπως για τη διετία αυτή μην εκδοθεί διάταγμα για αύξηση ενοικίου στις δυσπραγούσες περιοχές».

Αυτό, εξήγησε, «κρίθηκε αναγκαίο λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας και ειδικότερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενοικιαστές ακινήτων, καταστημάτων ή γραφείων, στους οποίους χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε συνεργασία και να καταβάλουμε προσπάθεια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν».  

«Γι’ αυτό γίνεται έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία ενοικιάζονται σε συνανθρώπους μας ή επιχειρήσεις, όπως, πέρα από τη μηδενική αύξηση, αν είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή συνεννόηση στα πλαίσια της αλληλεγγύης ακόμη και για μείωση του ενοικίου», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «πράγματι, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούμε πρέπει να βρεθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχουμε σήμερα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε επειγόντως».  

Κληθείς να διευκρινίσει τους όρους «ελεγχόμενες» και «δυσπραγούσες περιοχές», ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι «οι ελεγχόμενες περιοχές είναι αυτές που εμπίπτουν στο Νόμο περί Ενοικιοστασίου, είναι περίπου το 75% των ακινήτων που ενοικιάζονται στον τόπο μας, ίσως και περισσότερο».

Πρόσθεσε ότι «δυσπραγούσες είναι περιοχές που είναι καθορισμένες με βάση διάταγμα και για τις οποίες, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, τα ενοίκια είναι πολύ χαμηλά».  

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξοικονομήσεις που θα έχει το κράτος από την ενοικίαση κυβερνητικών κτηρίων, ο κ. Νικολάου είπε ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου μετά από συνεννόηση του κράτους με τους ιδιοκτήτες, οι ιδιοκτήτες επέδειξαν περισσότερη υπευθυνότητα και αποδέχθηκαν μια σημαντική μείωση των ενοικίων.

«Την ίδια υπευθυνότητα», συνέχισε, «ζητούμε να επιδείξουν και οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους για μείωση του ενοικίου για να μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί και το ενοίκιο να μην σκοτώνει μια επιχείρηση ή δραστηριότητα».  

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θέμα ηγέρθη σε χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων και την ΠΟΒΕΚ (Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών, Επαγγελματιών και Καταστηματαρχών), όπου σημειώθηκε συναντίληψη όλων προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή ΚΥΠΕ