Διευθυντής Pimco: Λάθος η λιτότητα

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο Μπιλ Γκρος δηλώνει ότι η Βρετανία και σχεδόν όλη η Ευρώπη έχουν κάνει λάθος πιστεύοντας ότι η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. «Δεν είναι (αυτός ο τρόπος). Χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα», αντιτείνει ο Αμερικανός επενδυτής.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζουν ότι η τοποθέτηση Γκρος ακολουθεί την προειδοποίηση του ΔΝΤ προς χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ πως πρέπει να χαλαρώσουν την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Έρχεται επίσης ενώ η διεθνής οικονομική κοινότητα συζητά τον αντίκτυπο των στατιστικών λαθών στην ακαδημαϊκή έρευνα των Κένεθ Ρόγκοφ και Κάρμεν Ράινχαρτ που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην επιχειρηματολογία υπέρ της λιτότητας.

Ο Μπιλ Γκρος λέει ότι ήταν λανθασμένη η εντύπωση πως οι αγορές ομολόγων απαιτούσαν από τις κυβερνήσεις την επιβολή λιτότητας. «Οι επενδυτές ομολόγων θέλουν ανάπτυξη, όπως και οι επενδυτές σε μετοχές», αναφέρει ενδεικτικά. Σχολιάζει ότι μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό να κάνει κανείς καλή οικονομία χωρίς σπατάλες. «Είναι σημαντικό να έχεις μια συγκριτικά μέση ή χαμηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ. Το ερώτημα όμως είναι πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει», προσθέτει ο Διευθυντής της Pimco.

Ο κ. Γκρος αναφέρει επίσης ότι οι επεκτατικές νομισματικές πολιτικές αποτυγχάνουν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη. Δική του άποψη είναι πως απαιτούνται πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις ίσως ξεμένουν από εναλλακτικές συμφωνώντας με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ, καθώς δηλώνει ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι από τις λιγότερο επισφαλείς επενδύσεις. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η άποψη του κ. Γκρος για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ συνιστά αλλαγή θέσης από την προ διετίας απόφασή του να εκμηδενίσει τις τοποθετήσεις της Pimco σε αμερικανικά ομόλογα, οδηγώντας σε μια σπάνια χρονιά ζημιών για τον Μπιλ Γκρος.

 

Πηγή KΥΠΕ