Τουρκία: ”Αν τα βρούμε με το Ισραήλ και η Κύπρος θα βγει κερδισμένη”


Διαβάστε επίσης: H συμφωνία με την Τρόϊκα-στα χέρια μας το ΦΑ 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


”Η Τουρκία δεν είναι αδιάφορη απέναντι στα σχέδια του Ισραήλ να μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις διεθνείς αγορές, αφού οι πηγές δεν θα είναι αρκετές, παρά μόνον εάν περάσουν μέσω Τουρκίας”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yıldız, οι δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στην εφημερίδα Hurriyet. 

”Το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνοκύπριους. Δεν θα έχουν απολύτως κανένα όφελος εάν πούν ‘θα το κάνω κι ας είναι ακριβό’. Το λέω αυτό και για το Ισραήλ και για την ελληνοκυπριακή πλευρά”, δήλωσε προσθέτοντας ότι οι σχεδιασμοί θα αποδειχθούν εφικτοί και όλοι θα έχουν όφελος, μόνο εφόσον γίνουν οι σωστές κινήσεις. 

Ομως, η συζήτηση συμφωνιών ενέργειας πριν από την τελική αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ θα ήταν σχεδόν αδύνατη, τόνισε ο υπουργός. ”Οσο οι σχέσεις εξομαλύνονται, τόσο και εμείς μπορούμε να συζητήσουμε εάν το φυσικό αέριο μπορεί να περάσει μέσω αγωγού που βρίσκεται στην Τουρκία”.  

Kι όλα αυτά, μόλις λίγες ημέρες μετά την συγγνώμη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Benjamin Netanyahu από τον Τούρκο  ομόλογό του Recep Tayyip Erdoğan στις 22 Μαρτίου «για λάθη τα οποία μπορεί να κόστισαν ζωές» κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά το 2010. Οπως έσπευσε να τονίσει η τουρκική πλευρά, ο λόγος της απολογίας του Ισραήλ δεν ήταν τα ενεργειακά πλάνα. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της τελικής έκβασης των σχέσεων των δύο πλευρών…  

Η Αγκυρα θα μπορούσε να ‘βολεύει’ το Ισραήλ να εκπληρώσει τους στόχους του και παράλληλα να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, συμπλήρωσε ο Yıldız. 

Το 2009, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μέχρι το τέλος του 2013, 18 νέες γεωτρήσεις αναμένεται να αποφέρουν έσοδα στο κράτος άνω του 1.8 δις δολλαρίων. 

Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία; 

Από την άλλη πλευρά, o Yıldız δήλωσε ότι η διαδικασία για ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία είχε παραταθεί λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών που υπέβαλαν προσφορές, καθώς η Τουρκία ζήτησε περαιτέρω πλεονεκτήματα. “Είμαστε πολύ κοντά στην τελική απόφαση,”δήλωσε ο υπουργός. Οι επαφές συνεχίζονται με τέσσερις εταιρείες, από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα, οι οποίοι υποβάλλουν προσφορές για την κατασκευή ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία. Τον Μάρτιο, η GDF Suez, μια γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού, με την ιαπωνική Mitsubishi Corp και της Itochu Corp, υπέβαλαν από κοινού προσφορά για την κατασκευή του εργοστασίου.

Η Τουρκία εργάζεται ήδη πάνω σε ένα ξεχωριστό σχέδιο να μεταφέρουν φυσικό αέριο της Κασπίας προς τη δυτική επαρχία της Σμύρνης, ένα έργο που θα μπορούσε να μετατρέψει την ενεργοβόρα χώρα σε ένα κομβικό σημείο διανομής φυσικού αερίου. Ο αγωγός των 7 δις δολαρίων Trans Anatolia είναι ένα κοινό πρόγραμμα με το κρατικό Socar του Αζερμπαϊτζάν . Δύο κοινοπραξίες, η Nabucco West και η Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ανταγωνίζονται για τη διανομή του φυσικού αερίου από το Shah Deniz τομέα II αερίου σε δυναμικό μισού δις καταναλωτών στην Ευρώπη.