Γ. Λιλλήκας: ”10 σημεία που πρέπει να μελετήσει η Βουλή”


Eγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις θα έρχονται στο e mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


O κος Λιλλήκας επισημαίνει 10 σημεία τα οποία η Βουλή θα πρέπει να μελετήσει πριν τη ψήφιση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης.

Η δήλωσή του: 

”Όπως είναι γνωστό,  Ευρωπαϊκή Ένωση παροτρύνει τα κράτη μέλη,  πριν ψηφίσουν την οποιαδήποτε νομοθεσία να διεξάγουν μελέτη για εκτίμηση των επιπτώσεων πάνω στην οικονομία και την κοινωνία.

Με δεδομένο ότι, δυστυχώς, το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση δεν θα τεθούν σε Δημοψήφισμα αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβουν η Βουλή και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, καλούμε τη Βουλή και τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, Οικονομικών, Εμπορίου  και Εργασίας, όπως μελετήσουν σε βάθος το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση αλλά κυρίως τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που η εφαρμογή τους θα επιφέρει και όπως ενημερώσουν τους πολίτες πριν από τη ψήφιση τους από τη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα η Βουλή θα πρέπει να μελετήσει:

1-Κατά πόσον εκχωρείται Κρατική Κυριαρχία στην Τρόικα.

2-Κατά πόσον εκχωρείται Κρατική ασυλία στην Τρόικα.

3-Κατά πόσον διασφαλίζεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν και όταν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της να απεγκλωβιστεί από τους όρους και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

4-Κατά πόσον προστατεύεται η Κυπριακή Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο η Τρόικα να εκχωρήσει ή να πωλήσει το δάνειο σε άλλο μέρος όπως π.χ την Τουρκία.

5. Πόσο αναμένεται να είναι το ύψος της οικονομικής ύφεσης για τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016 και πως μεταφράζεται σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας αλλά και των εσόδων του κράτους.

6-Κατά πόσον με βάση ακόμα και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 13% ύφεση της κυπριακής οικονομίας (σε αντίθεση με ξένους οικονομολόγους που εκτιμούν ότι θα κυμανθεί πέραν του 20%) είναι εφικτή η επίτευξη των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση για μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 2,4% ή κατά πόσον θα οδηγηθούμε σύντομα σε νέο πακέτο μέτρων όπως προβλέπει το Μνημόνιο, οδηγώντας τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας και συνεχούς αύξησης του δημόσιου  χρέους;

7-Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις πάνω στις Κυπριακές επιχειρήσεις και στην ανεργία για τα έτη 2014-2015, 2016, όπως και ποιά θα είναι η αύξηση των δαπανών του κράτους σε ανεργιακά επιδόματα.

8- Ποια τα αναμενόμενα κοινωνικά προβλήματα που θα προκύψουν από την αύξηση της ανεργίας και τις αποκοπές των συντάξεων και των επιδομάτων.

9-Κατά πόσον εκχωρείται λόγος στην Τρόικα για τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη δέσμευση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διεξαγωγή μελέτης αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ενεργειακής μας υποδομής και των «αβεβαιοτήτων και ρίσκων» στην περίπτωση εξόρυξης Φυσικού Αερίου μετά τις εμπειρίες που έχουμε με τη μελέτη της Pimco στον τραπεζικό τομέα;

10-Κατά πόσον η μεταφορά των 9,6 δις. ευρώ του ΕLA ως υποχρέωση στην Τράπεζα Κύπρου είναι νόμιμη ή παράνομη;

Μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη όλων των κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων του Μνημονίου, θα μπορέσουν οι Βουλευτές να τοποθετηθούν υπεύθυνα, απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ελπίζω ότι πάνω και πέραν από την κομματική πειθαρχία και την κινδυνολογία θα θέσουν το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας”.