Π.Δημητριάδης: “Δεν ευθύνεται η Κ.Τ για την κυπριακή οικονομία”


Διαβάστε επίσης: Aνοδος της στάθμης της θάλασσας από τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία 

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter


«Η σημερινή κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως είναι αντιληπτό από όλους μας, δεν προέκυψε σε μια νύκτα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας σειράς διαχρονικών πολιτικών αποφάσεων τις οποίες εκαλείτο η Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόσει εντός του πλαισίου των νομικών αρμοδιοτήτων της», ανέφερε σε συνέντευξη του ο κ.Δημητριάδης στον «Φ».

Με τους πιο πάνω ισχυρισμούς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απορρίπτει τις θέσεις ότι η Κεντρική Τράπεζα ευθύνεται για την κατάσταση που έχει βρεθεί η κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. 

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη ο κ.Δημητριάδης «η Κεντρική και διοικητής, είναι πάντα έτοιμοι να συνεργαστούν με την Κυβέρνηση και τη Βουλή και να ανταποκριθούν σε κάθε κάλεσμα συνεργασίας και συντονισμού ενεργειών για το καλό του τόπου, πλην όμως αυτό πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησίας της ΚΤΚ, όπως προνοεί το καταστατικό της ΕΚΤ και όπως έχει πρόσφατα τονίσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα από την συνέντευξη ο Διοικητής της Κ.Τ τονίζει ότι η Κεντρική δεν συμμετείχε στις αποφάσεις της 16ης και 26ης Μαρτίου στο Γιούρογκρουπ και επομένως δεν μπορεί να κατηγορείται για το κούρεμα καταθέσεων. Αποτέλεσμα του πιο πάνω ήταν,  ο ίδιος και η Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόζουν τα καθήκοντα τους , σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και «τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στις 25 Μαρτίου 2013 στο Γιούρογκρουπ»  αν και αναμένουν (Διοικητής και Κ.Τ) «να υπάρχει αντιληπτός διαχωρισμός μεταξύ του ποιοι λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και ποιοι εκ του καθήκοντος τις εφαρμόζουν».

Ο κ.Δημητριάδης αναφέρθηκε και ξεκαθάρισε ότι όσα ακούγονται για την πολυτελή ζωή του αλλά και τις σπατάλες στην Κ.Τ δεν ισχύουν. 

«Ενοικιάζω οικία καθότι δεν έχω άλλο χώρο διαμονής στην Κύπρο και σας διαβεβαιώνω ότι κάθε άλλο από πολυτελής έπαυλη είναι.

Το κόστος διαμονής μου και της οικογένειάς μου καλύπτεται από εμένα και έχει γίνει γνωστό ότι εδώ και μήνες υπήρξαν απειλές εναντίον της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Συνεπώς, να μου επιτρέψετε να μην προβώ σε περισσότερες λεπτομέρειες για λόγους ασφάλειας.

Όσον αφορά στη μετατροπή του τετάρτου ορόφου της Κεντρικής σε εστιατόριο, σας θυμίζω ότι τους τελευταίους δύο μήνες το προσωπικό της Κεντρικής εργάζεται νυχθημερόν και το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι τροφή».