Πώς θα εκμεταλλευθούν Κύπρος και Ελλάδα – μαζί – το φυσικό αέριο


Διαβάστε επίσης: Γιατί οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να τα βρει με το Ισραήλ

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τα θέματα ενέργειας μονοπωλούν τη διπλωματική και οικονομική ζωή στην Ευρωζώνη, και όχι μόνο. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέχρι τα τέλη του χρόνου θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα.

Το πρόβλημα, ως προς την θέση της Ελλάδας, είναι πως η χώρα βρίσκεται βυθισμένη στην οικονομική κρίση και εκ των πραγμάτων έχει εστιάσει στο πως θα σώσει την οικονομία της. Εντούτοις, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Από τη μία πλευρά έχουμε τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη.

Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει θέματα ενέργειας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μάιο στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, πηγές από την Κομισιόν σημειώνουν πως η Επιτροπή θα δημοσιεύσει έργα τα οποία θα ενταχθούν στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων, μέσα από τα ομόλογα έργου. Από τις ίδιες πηγές πάντα γίνεται γνωστό πως συστήνεται άμεση ενεργοποίηση Αθήνας – Λευκωσίας με στόχο την ένταξη στα έργα των σχεδίων μεταφοράς αερίου ώστε να εξασφαλιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση.

Πιθανόν σε μία άλλη περίπτωση οι εξελίξεις αυτές να ήταν θετικές, όχι όμως τώρα. Καθώς Αθήνα και Λευκωσία δεν είναι τόσο κοντά όσο πιστεύεται.

Όπως γίνεται γνωστό, ήδη από το Γενάρη του 2012 είχαν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, μήπως και κατατεθεί κοινή πρόταση στην Κομισιόν για χρηματοδότηση. Τελικά οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Ακολούθησε νέα πρόταση της Αθήνας στην Λευκωσία, σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής, για κατασκευή αγωγού. Ομοίως κατέθεσε μία και η Λευκωσία για κατασκευή τερματικού σταθμού LNG.

Και οι δύο απορρίφθηκαν από την Κομισιόν.

Διπλωματικοί κύκλοι μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρουν πως εάν δεν υπάρξουν ενιαίες θέσεις τότε θα κερδίσει έδαφος ο τουρκικός διάδρομος.

Όπως και να χει, αυτή τη στιγμή, ενιαίες θέσεις και δη θέσεις που να κερδίζουν το “ναι” της Κομισιόν, δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Άγκυρα κερδίζει έδαφος πατώντας καταρχήν στο βασικό της και μόνιμο σύμμαχο, τις ΗΠΑ. με αυτές στο πλευρό επιδιώκουν να κερδίσουν σημαντικά ανταλλάγματα, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Γενικότερα, ο αμερικανοτουρκικός δίαυλος συνεχώς ενισχύεται. την Κυριακή μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον Νταβούτογλου. Ταυτόχρονα στις 16 Μαϊου μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ σύμμαχος της Τουρκίας. Μέχρι πρότινος, η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα υπολόγιζε πολύ στον άξονα Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα, μία ασφαλής αν μη τι άλλο επιλογή. Τώρα όμως η Άγκυρα έχει εισβάλλει σημαντικά στο κομμάτι ετούτο, με μία καίρια βολή, αυτή της διπλωματικής συγνώμης του Ισραήλ στην Τουρκία για το Μαβί Μαρμαρά και τη σχετική σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη. Είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να παίξει ρόλο και να διασπάσει ή έστω να γίνει μέρος του άξονα. Άλλωστε, βοηθά σε αυτό και η γεωγραφική της θέση.

Μέχρι το αργότερο τον Ιούλιο αναμένεται να έχει επέλθει πλήρης αποκατάσταση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.

Επιπλέον, ο άξονας Ισραήλ – Ελλάδα – Κύπρος δεν είναι όπως πριν, έχει κλονιστεί η πεποίθηση στην ασφάλεια που προσφέρει.

Δεν είναι όμως όλα “μαύρα” για Ελλάδα και Κύπρο. Εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις έμπρακτες πως το αέριο θα κατευθυνθεί κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πιθανότατα το θέμα να πάρει άλλη τροπή. Εξάλλου και το Ισραήλ δεν έχει αποδεχτεί ακόμα πλήρως την κατάσταση, αφού ένας αγωγός προς την Τουρκία θα το δέσμευε υπερβολικά. Επί της ουσίας θα το καθιστούσε δέσμιο σε τουρκικά δεσμά.

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει και αυτή ένα όπλο. Τις εγκαταστάσεις LNG σε Ρεβυθούσα και Καβάλα και τη δυνατότητα προώθησης του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά ώστε να πείσει τους εταίρους της.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.