Δείτε σε video πως υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ σπάει τα νεύρα του Σόιμπλε


Διαβάστε επίσης: Οι Κύπριοι τρεις φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντέδρασε έντονα σε όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου όταν ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε  πως “οι χώρες που μπορούν, πρέπει να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση”.

“Θα προτιμούσα να μην δίνονται συμβουλές δημόσια”, ήταν η απάντηση του Σόιμπλε, στην κοινή συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Βερολίνο, την Τρίτη, αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

“Η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι η ζήτηση των καταναλωτών”, είπε ο Λου.

“Οι πολιτικές που υποστηρίζουν την ζήτηση εντός των χωρών οι οποίες έχουν τη δυνατότητα θα είναι επωφελείς”, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος  πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη.

Ήδη μετέβη στις Βρυξέλλες και στην Φραγκφούρτη χθες και πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι και κατόπιν στη Ρώμη.

Ο Σόιμπλε αντέτεινε στη συνέντευξη ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να χειριστούν επαρκώς τα προβλήματά τους, ενώ επισήμανε ότι θα προτιμούσε να “μην δίνονται συμβουλές δημόσια” για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.

Καλό κλίμα πριν την “έκρηξη”

Πριν από αυτή την σαφή ένδειξη διαφωνίας, οι δύο υπουργοί, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσημα για πρώτη φορά, είχαν αφήσει να φανεί μια σχεδόν πλήρης αλληλοκατανόηση.

“Ο κ. Σόιμπλε και οι ομάδες του εργάζονται πολύ σκληρά για να αντιδράσουν στις προκλήσεις στην Ευρώπη και για να καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανθεκτική”, είπε ο Λου.

“Μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους, την ανάπτυξη και την (δημοσιονομική) πειθαρχία”, πρόσθεσε.

Και χθες, κατά την διάρκεια συναντήσεών του με διάφορους ηγέτες της Ε.Ε., περιλαμβανομένου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Λου κάλεσε την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την τόνωση της ανάπτυξης και στάθηκε στη σημασία που έχει το να είναι ισχυρή η ευρωπαϊκή οικονομία για την οικονομική συγκυρία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ακόμη περισσότερη βαρύτητα στη Γερμανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που κατηγορείται από πολλούς ότι κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη κι ότι επιβάλλει στους εταίρους της την “θεραπεία” λιτότητας που εφαρμόζεται σήμερα στην Ε.Ε.

Οι εκκλήσεις προς τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη, τονώνοντας τη ζήτηση για παράδειγμα, δεν είναι τωρινές, ούτε γίνονται μόνο από τις ΗΠΑ.

Αλλά ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάποια αντινομία μεταξύ ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια λαθεμένη αντίληψη” για το θέμα, είπε. “Ουδείς στην Ευρώπη βλέπει κάποια αντίφαση ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη”.


Jacob Lew und Wolfgang Schäuble από stefanelonikitelo

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.