Ορατός ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών στην Κύπρο

 


 Διαβάστε επίσης: «Η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί κι άλλα χρήματα»

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο ειδικός δείκτης, με τον οποίο η ΔΟΕ μετρά τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών, έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην ΕΕ, αναφέρει το περιοδικό “Σπίγκελ”, επικαλούμενο ειδική έρευνα της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών που θα παρουσιασθεί σήμερα στο Όσλο.

Στη σχετική έκθεση διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών στα συμφραζόμενα της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι μόνον σε 5 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ η απασχόληση ευρίσκεται πάνω από το πριν την κρίση επίπεδο και, μεταξύ των χωρών αυτών, είναι και η Γερμανία, η οποία είναι και η μοναδική χώρα στην οποία από το 2008 μειώνεται η ανεργία των νέων.

Η ΔΟΕ θεωρεί την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας, που επεβλήθη στις χώρες της κρίσης, υπεύθυνη για την αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ και υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των ανέργων στα 27 κράτη – μέλη έχει φθάσει στα 26 εκατομμύρια.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν υπερβολική έμφαση στην δημοσιονομική τους εξυγίανση και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Από τη ΔΟΕ προτείνεται όπως προστατεύονται οι θέσεις εργασίας στις μελλοντικές πολιτικές για τη διαχείριση κρίσεων και ζητεί ειδικότερα μιαν “εγγύηση απασχόλησης” για τους νέους.

Πηγή ΚΥΠΕ