ΕΔΕΚ: Κατάπληξη προκαλούν οι δηλώσεις Εισαγγελέα για κούρεμα


 

Διαβάστε επίσης: Οι Κύπριοι τρεις φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Γραμματέα της Κ.Ε της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Κληρίδη ότι «υπήρξε λάθος της Βουλής να απορρίψει την πρώτη απόφαση του Γιουρογκρούπ για κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων κάτω από εκατό χιλιάδες ευρώ».

«Είναι πράγματι αξιοπερίεργο να δηλώνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι η Βουλή θα έπρεπε να παρανομήσει εν γνώσει της ψηφίζοντας μια νομοθεσία η οποία συγκρούεται ευθέως με ρητούς κανόνες αναγκαστικού Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.

Πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Κύπρος θα εγκαλείτο για «παράνομη πράξη και θα υφίστατο και τις σχετικές κυρώσεις αφού το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με βάση σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερέχει τόσο του Συντάγματος όσο και της κείμενης ημεδαπής Νομοθεσίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη,  η ίδια η Τρόικα σε σύσκεψη στο Προεδρικό του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των κομμάτων «δήλωσε ότι έστω και αν εψηφίζετο η πρώτη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης/εκκαθάρισης των δύο τραπεζών θα προχωρούσε».

Εξάλλου σχολιάζοντας δηλώσεις του Εισαγγελέα ότι «η Νομική Υπηρεσία είχε λάβει εντολή Παρασκευή πρωί της 14ης Μαρτίου να ετοιμάσει νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων», ο κ. Παπαδάκης είπε ότι εγείρονται αμέτρητα ερωτήματα και απορίες.

«Αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι αγνοούσαν τις προθέσεις των εταίρων μας για επιβολή κουρέματος καταθέσεων, πώς είναι δυνατόν να είχαν δώσει εντολή να ετοιμαστεί σχετική Νομοθεσία», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδάκης και κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει πειστικές απαντήσεις, «διαφορετικά οι πολίτες δικαιούνται να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ