ΚΣ ΕΔΕΚ: αξιώνει απεμπλοκή από την Τρόικα

 

«Θέλουμε να τονίσουμε πως για το ΚΣ ΕΔΕΚ στόχος είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα και όχι η έξοδος από την Ευρωζώνη. Όμως λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου», είπε ο κ. Παπαδάκης από τα Κεντρικά Γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ στην Λευκωσία.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Παπαδάκης είπε πως «το ΚΣ ΕΔΕΚ πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των άμεσων αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Παράλληλα όμως, συνέχισε, «πιστεύουμε πως θα πρέπει ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος να είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει η πατρίδα μας να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για επάνοδο στην ομαλότητα». 


 

Διαβάστε επίσης “Μειώνεται ο Συντελεστή Ρήτρας Καυσίμων για τις ανανεώσιμες πηγές”.


Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η απόφαση του Eurogroup για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για χρησιμοποίηση των ανασφάλιστων καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, οδήγησε ουσιαστικά στην αφαίρεση σημαντικότατης ρευστότητας από την αγορά και παρέλυσε την πραγματική οικονομία». 

Ανέφερε ότι η Τρόικα, «στο δημοσιονομικό μέρος εφάρμοσε την κλασσική υφεσιογενή συνταγή της με αποκοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και επιβολή αυξημένων φορολογιών».

Ο κ. Παπαδάκης είπε πως με την απόφαση αυτή της Τρόικας, «αναμένεται ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Επί του ιδίου θέματος ο κ. Παπαδάκης είπε πως «αναμένεται να διοργανωθεί Εθνικό Φόρουμ για διαμόρφωση πρότασης εξόδου από το Μνημόνιο με τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους επιστημόνων, αλλά και φορέων και οργανώσεων».

Ανέφερε πως «οι εκδηλώσεις θα χωριστούν σε θεματικές ενότητες όπως η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, η συνταγματικότητα των μέτρων του μνημονίου, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέτρα ανάπτυξης, το μέλλον της Ευρωζώνης και άλλα».

Ο κ. Παπαδάκης είπε πως «οι ομιλητές οι οποίοι θα είναι τέσσερις ανά ώρα θα έχουν 10λεπτά έκαστος για την τοποθέτηση τους, ενώ θα υπάρχει χρόνος 20 λεπτών για ερωτήσεις και συζήτηση».

Πρόσθεσε πως «σημαντικό στοιχείο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων είναι η συμπερίληψη ομιλητών από ολόκληρο το φάσμα της κυπριακής οικονομίας».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «τα συμπεράσματα των δύο αυτών εκδηλώσεων θα καταγραφούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΚΣ ΕΔΕΚ ώστε να γίνει δυνατός ο δημόσιος διάλογος».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ