Eγκρίθηκε το Μνημόνιο – Nέα μνημονιακά νομοσχέδια

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε σήμερα την δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο, που προωθούνται στη Βουλή για επικύρωση. Αναμένεται μετά τις 26 Απριλίου να γίνει η τελική υπογραφή και να υπάρξει επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Στρεβλώσεις υπάρχουν στο νομοσχέδιο για την φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ούτε σε επίπεδο κτηματολογίου ούτε άλλων υπηρεσιών για να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση όσο το δυνατόν δικαιότερη, γι’ αυτό τον λόγο και επειδή, «εκ των πραγμάτων και των χρονικών ορίων, να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες η  Κυβέρνηση θα καταθέσει σχετικό  νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι επειδή η συγκεκριμένη φορολογία ουσιαστικά θα πληρωθεί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δεσμεύεται τους επόμενους δύο μήνες μέχρι το τέλος Ιουνίου να οριστικοποιήσει πρόταση προς τη Βουλή».

Φορολόγηση Ακίνητης Περιουσίας

 

-0 -12.500 : 75€

 

 

– Για αξίες από 12.501 – 40.000 ευρώ φορολογία 6 τοις χιλοίς.

 

 

 

– Έως 120.000 ευρώ φορολογία 8 τοις χιλοίς

 

 

 

– Μέχρι 170.000 ευρώ 9 τοις χιλοίς

 

 

 

– Μέχρι 300.000 ευρώ 11 τοις χιλοίς.

 

 

 

– Για αξίες έως 500.000 ευρώ φορολογία 13 τις χιλοίς

 

 

 

– Για αξίες έως 800.000 ευρώ 15 τις χιλοίς

 

 

 

– Για αξίες έως 3 εκατ. ευρώ 17 τις χιλοίς

 

 

 

– Για αξίες πέραν των 3 εκατ. ευρώ θα επιβληθεί φορολογία 19 τις χιλοίς.

 

 

Μεταξύ άλλων ακόμα ένα μνημονιακό νομοσχέδιο είχε ενώπιον του το Υπουργικό Συμβούλιο, που αφορά την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων , ενώ το Υπουργικό αποφάσισε να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός διαχείρισης και παρακολούθησης του Μνημονίου Συναντίληψης και που ταυτόχρονα θα είναι ο μηχανισμός για υλοποίηση του προγράμματος της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Μείωση επιτοκίων

«Στις βασικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση των μέτρων της Κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, ήταν και η μείωση των επιτοκίων”, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση, “χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για μείωση των καταθετικών επιτοκίων από την 1η Μαϊου και εν συνεχεία αναμένεται και η μείωση των δανειστικών επιτοκίων”.

 

ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Τις επόμενες ώρες όπως ανέφερε ο κ.Στυλιανίδης, αναμένεται να διοριστεί και η νέα ηγεσία στην Τράπεζα Κύπρου, με Πρόεδρο τον κ. Αλέξη Γαλανό.

“Το νέο ΔΣ θα έχει όντως βαρύ έργο. Κανείς δεν το αμφιβάλλει αυτό, αλλά αναλαμβάνει να επαναφέρει σε ρυθμούς ομαλότητας μια συστημική τράπεζα του τόπου η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικονομικά πράγματα του τόπου και ελπίζουμε να συνεχίσει με ανάλογο ρόλο”, είπε ο Εκπρόσωπος.

 

Στα σκαριά το επόμενο διάταγμα

Σύμφωνα με τον ΚΕ, ταυτόχρονα γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας – Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικα, με στόχο τη χαλάρωση των περιορισμών στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπου αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν περεταίρω χαλαρώσεις στις συναλλαγές.

 

 

ΕΜΣ: Λήφθηκε σήμερα κατ’ αρχήν απόφαση για τη στήριξη της Κύπρου 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισε σήμερα επί της αρχής να χορηγήσει στήριξη υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο.

 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ, ο ΕΜΣ θα χορηγήσει περίπου τα 9 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει οριστική έγκριση από το ΔΣ , ενώ το ΔΝΤ θα συμβάλει με 1 δισ. ευρώ.

 

«Με τη χορήγηση έως 9 δις ευρώ τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι «η εφαρμογή των προϋποθέσεων που συνδέονται με την βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα οικοδομήσει την οικονομία της σε σταθερή βάση».

 

«Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απευθείας από τον ΕΜΣ», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλαους Ρεγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα ο ΕΜΣ έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας με 41 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρεγκλινγκ ανέφερε ακόμη ότι και μετά από αυτή τη δεύτερη βοήθεια, ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο ως αποτελεσματική ασπίδα, καθώς διατηρεί ακόμη το 90% της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 500 δις ευρώ.