Δίκη Μαρί: Εξαγρίωσε τους συγγενής ο Χαραλάμπους


Διαβάστε επίσης: Δουβλίνο: Πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο – Mέσα Μαΐου η πρώτη δόση

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Κατέθεσε σήμερα ενόρκως  ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα που εξετάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, ο τελών σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

Στην κατάθεσή του ο κατηγορούμενος αφηγήθηκε τα γεγονότα όπως ο ίδιος τα έζησε στις 6/7/2011 όταν μαζί με άλλα άτομα μεταξύ αυτών και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοίζίδης, μετέβησαν στη Ναυτική Βάση και επιθεώρησαν το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο. Είπε ότι ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης ενημέρωσε την ομάδα για το ιστορικό των εμπορευματοκιβωτίων και επέμενε ότι «η πυρίτιδα που υπήρχε στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται».

Μετά την επιθεώρηση η ομάδα μετέβη στη διοικητήριο και άρχισε σύσκεψη στην οποία προήδρευε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, όπου και αντηλλάγησαν απόψεις για λήψη προσωρινών μέτρων για να μην υπάρξει διόγκωση σε άλλα εμπορευματοκιβώτια, μέχρις ότου ληφθεί τελική απόφαση για το φορτίο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην έκθεση ασφαλείας που συνέταξε ο Γεωργιάδης ύστερα από την επιθεώρηση, είπε ότι την είδε για πρώτη στις 28/7/2011 στο ΤΑΕ Αρχηγείου όταν τον κάλεσαν για ανάκριση. «Η έκθεση δεν μου στάλθηκε από τον Γεωργιάδη για να συμφωνήσω ή διαφωνήσω με τις διαπιστώσεις και τις εισηγήσεις που έγραψε ο ίδιος όπως ήθελε» είπε, προσθέτοντας πως «οι κουβέντες του Γεωργιάδη για τις θερμοκρασίες που αποθηκεύονται οι πυρίτιδες, για τις ζημιές που υπήρξαν και ότι οι πυρίτιδες αποσταθεροποιήθηκαν, έγιναν διαπιστώσεις της ομάδας, πράγμα που δεν είναι ορθό».

Θέλω να τονίσω στο Δικαστήριο «με κάθε εντιμότητα ότι δεν είχα αντιληφθεί καθόλου τι σημαίνει αλλοίωση του σταθεροποιητή. Θέλω να τονίσω και επί του όρκου μου  ότι ζητήθηκε να κατέβει το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο στο έδαφος για περαιτέρω έλεγχο και όχι γιατί κρίθηκε επικίνδυνο για τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια όπως κατέθεσαν ο Γεωργιάδης και κάποιοι άλλοι στο Δικαστήριο» είπε και εξήγησε ότι λόγω προβλήματος υγείας ο ίδιος δεν μπορούσε να ανέβει στο εμπορευματοκιβώτιο για επιθεώρηση.

Οσον αφορά την έκρηξη στις 11/7/2011 ο κατηγορούμενος είπε ότι γύρω στις 05.00 το πρωί ο Διοικητής της ΕΜΑΚ του τηλεφώνησε για να του πει ότι υπάρχει πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια με τη πυρίτιδα στη Ναυτική Βάση και ανταποκρίνεται. Ακολούθως ο κ. Χαραλάμπους μίλησε μέσω του τηλεφωνείου της ΕΜΑΚ με τον Αρχιλοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο που ήταν ο υπεύθυνος της ομάδας που ανταποκρίθηκε στην πυρκαγιά, ο οποίος τον ενημέρωσε πως «τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα που καίγονται βγάζουν πολλή θερμότητα».

Καθ’οδόν προς τη Ναυτική Βάση «κοντά στην έξοδο προς τον κυκλικό κόμβο Ζυγίου άκουσα μια έκρηξη και απέναντι μου προς τη Βάση είδα πυκνό καπνό σε σχήμα μανιταριού να ανεβαίνει προς τον ουρανό». Στη συνέχεια τον πήρε τηλέφωνο ο Ανδρέας Λοϊζίδης και ανέφερε πως «έγινε έκρηξη και οι ομάδες πυρόσβεσης δεν ανταποκρίνονται ενώ δεν απαντά κανένας στο τηλέφωνο».

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ακόμα ότι φτάνοντας προς την έξοδο της Ναυτικής Βάσης είδε τον κ. Λοϊζίδη με αίματα στο πρόσωπο και του ανέφερε πως έγινε έκρηξη αλλά δεν ήξερε αν όλα τα εμπορευματοκιβώτια καταστράφηκαν ή αν υπήρχε ενδεχόμενο δεύτερης έκρηξης.  Λίγο έξω από την πύλη της Ναυτικής Βάσης, «ο Λοϊζίδης συναντήθηκε με τον Γεωργιάδη και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του φωνάζοντας ότι του σκότωσε τα παιδιά του. Ο Γεωργιάδης συγχύστηκε και δεν ανταποκρίθηκε». Πρόσθεσε πως όταν μπήκε στη Βάση και μετέβη στο χώρο με τα εμπορευματοκιβώτια, παρατήρησε ότι «υπήρχε μόνο ένας κρατήρας και δεν υπήρχε ούτε ίχνος από τα εμπορευματοκιβώτια».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε σε άτομα που υπήρξαν μάρτυρες κατηγορίας και είπε πως «το αποκορύφωμα ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Ιατρόπουλος να ηγείται των ποινικών ανακρίσεων, ενώ ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε το φορτίο εκ μέρους της Αστυνομίας. Μας είπε πολλά στην κατάθεσή του αλλά δεν μας είπε αν είχε και η Αστυνομία ευθύνες τις οποίες τελικά φόρτωσε στους πυροσβέστες επειδή ο ίδιος ήταν ο υπεύθυνος των ποινικών ανακρίσεων».

Διερωτήθηκε «γιατί το πρωί της έκρηξης εφόσον οι στρατιωτικοί ενημερώθηκαν για τη πυρκαγιά δεν είπαν στον μακαρίτη Ιωαννίδη να φύγει μακριά από τα εμπορευματοκιβώτια; Ο Συνταγματάρχης Λάμπρου όταν τον ενημέρωσε ο Γεωργιάδης ότι πήρε φωτιά το ίδιο εμπορευματοκιβώτιο γιατί δεν είπε του Γεωργιάδη να ενημερώσουν τον Ιωαννίδη ότι θα γινόταν έκρηξη; Ο ίδιος ο Ιωαννίδης γιατί δεν είπε του φίλου του (Ιωαννίδη) να φύγει παρά μόνο ξεκίνησε να πάει στη πυρκαγιά; Μετά την έκρηξη όλοι κατάλαβαν από πριν ότι θα γινόταν, αλλά ήταν τόσο θαρραλέοι που πήγαιναν προς αυτήν. Ποιόν κοροϊδεύουν; Κανείς τους δεν κατάλαβε τίποτε, ούτε ο Γεωργιάδης ούτε και ο Λάμπρου γιατί αν καταλάβαιναν θα έλεγαν του φίλου τους (Ιωαννίδη) να φύγει μακριά και δεν θα έλεγαν ότι τα εμπορευματοκιβώτια έχουν μέσα πυρίτιδα αλλά θα έλεγαν ότι έχουν μέσα εκρηκτικά».

Πρόσθεσε πως «έκδηλη η προσπάθεια των στρατιωτικών και ιδιαίτερα του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη να ρίξει τις ευθύνες πάνω στους πυροσβέστες όμως θέλω να τους θυμίσω πως η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 03.45 και ο μακαρίτης Ανδρέας Παπαδόπουλος έφτασε στη Βάση γύρω στις 04.40. Δηλαδή για μια ώρα περίπου η πυρκαγιά ήταν πάνω στα εμπορευματοκιβώτια και οι στρατιωτικοί δεν εφάρμοσαν τις πρόνοιες Πάγιας Διαταγής που λέει ξεκάθαρα πως όταν η πυρκαγιά είναι στο φορτίο, το προσωπικό να κρατηθεί σε απόσταση 500 μέτρων και να ενημερωθεί το προσωπικό της Π.Υ. για την επικινδυνότητα του φορτίου».

« Ένοιωσα μεγάλη λύπη όταν είδα ενώπιον του Δικαστηρίου  αξιωματικούς της Π.Υ, συναδέλφους μου έκδηλα να προσπαθούν να κρατήσουν τις καρέκλες που τώρα κάθονται μετά τη διαθεσιμότητα μας» είπε.

Για τη σήμανση του φορτίου των εμπορευματοκιβωτίων ο κατηγορούμενος είπε ότι «φαίνεται πως όλοι οι στρατιωτικοί είχαν την εντύπωση ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται και δεν εκρήγνυται παρασυρόμενοι από τον Γεωργιάδη που ως εμπειρογνώμονας και χειριστής των εμπορευματοκιβωτίων για 2μιση χρόνια, παραπλανούσε όλους όσοι ενεπλάκησαν στα εμπορευματοκιβώτια. Παραπλάνησε και εμένα και μπορώ να πω και τον ίδιο του τον εαυτό, αφού ακόμα και στις 11/7/2011 όταν του τηλεφώνησε ο μακαρίτης ο Ιωαννίδης, αυτός του είπε φίλε μου κάμε υπομονή και έρχομαι, αφήνοντας τον να πεθάνει και εάν η έκρηξη γινόταν πέντε λεπτά μετά θα ήταν και ο ίδιος μακαρίτης».

Ο Γεωργιάδης, συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους «έλεγε ότι μέσα στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχε πυρίτιδα και δεν έλεγε ότι ήταν εκρηκτικά, αφού ανοίγοντας τα εμπορευματοκιβώτια είδε πάρα πολλές φορές ότι τα κιβώτια μέσα σ’ αυτά ήταν σηματοδοτημένα με το σήμα των εκρηκτικών, πορτοκαλί ρόμβο και πάνω έγραφε και το IMCO CLASS 1.3 (International Maritime Control Organization classification for hazardous cargo)».

Ο κ. Χαραλάμπους εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήρια» του προς τις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας πως «οι έξι πυροσβέστες που γνώριζα ήταν λεβέντες και θα είναι λεβέντες για πάντα, μεταξύ αυτών ο Αρχιλοχίας Ανδρέας Παπαδόπουλος». Πρόσθεσε πως η έκρηξη τον συνέτριψε ψυχικά σε σημείο που κατέστη αναγκαίο να λαμβάνει ψυχολογικής και ψυχιατρικής στήριξης από τις Κυβερνητικές Ψυχιατρικές Υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της 19σέλιδης κατάθεσης του κατηγορούμενου αρκετοί συγγενείς των θυμάτων, ιδιαίτερα των πυροσβεστών δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την οργή τους.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 18 Απριλίου με την αντεξέταση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους από την Κατηγορούσα Αρχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ