Ελληνική κινητοποίηση για τους απαχθέντες μητροπολίτες

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε «ανοιχτή γραμμή» βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αντιόχειας, προκειμένου να επιλυθεί το γρηγορότερο δυνατό η υπόθεση της απαγωγής του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγόριου Γιοχάνα (Ιωάννη) Ιμπραήμ.

Οι δύο ιερωμένοι απήχθησαν από ενόπλους στην τουρκοσυριακή μεθόριο, ενώ συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή που επέστρεφε προς το Χαλέπι. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπιστούν οι δύο απαχθέντες το γρηγορότερο δυνατό και ότι έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η εξέλιξη θα συζητηθεί και στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, από όπου ο Έλληνας Υπουργός Δ. Αβραμόπουλος δήλωνε ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθεί ένα τέλος στο δράμα του συριακού λαού, στο οποίο ενέταξε την απαγωγή των δύο ιερωμένων, χαρακτηρίζοντ’ας την κλιμάκωση της κατάστασης που σοβεί στη Συρία τόσο καιρό.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών απεύθυνε και η Ρώσικη Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Ανησυχία και συγκλονισμό εκφράζει το ΥΠΕΞ για την απαγωγή κληρικών στη Συρία 

Ανησυχία και συγκλονισμό εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών για την απαγωγή του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου Yohanna Ibrahim και του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου από ένοπλες ομάδες στη Συρία.

Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της σε όλες τις πλευρές στη Συρία και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το δράμα του συριακού λαού να λάβει τέλος.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα «είμαστε άκρως ανήσυχοι και συγκλονισμένοι από τη χθεσινή απαγωγή του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγορίου Yohanna Ibrahim και του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου από ένοπλες ομάδες στη Συρία».

Το γεγονός, επισημαίνει, «σηματοδοτεί μια ακόμα επικίνδυνη τροπή στον διετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας».

Παράλληλα το ΥΠΕΞ εκφράζει «την ιδιαίτερη ανησυχία μας για το μέλλον των χριστιανών της Συρίας και είμαστε θορυβημένοι από πληροφορίες που φέρουν ένα μεγάλο τμήμα τους να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την έναρξη της εξέγερσης».

Καλεί «όλες τις πλευρές στη Συρία, να εργαστούν προκειμένου να εντοπιστούν και να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της σε όλες τις πλευρές στη Συρία και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το δράμα του συριακού λαού να λάβει τέλος».

Πηγή ΚΥΠΕ