Ελβετία: Ανοιχτό το περιθώριο εγκατάλειψης τραπεζικού απορρήτου

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


H Ελβετία, μπροστά στις διεθνείς πιέσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει μάλλον να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο το οποίο δημιούργησε τη φήμη της, εκτιμά ένας κορυφαίος ειδικός επί του θέματος σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

“Αμφιβάλλω ότι η Ελβετία μπορεί να ξεφύγει”, δηλώνει ο Λικ Τεβενόζ, επικεφαλής του Κέντρου για το Τραπεζικό και Οικονομικό Δίκαιο της Γενεύης στην εφημερίδα “Le Temps”, αναφερόμενος στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές άλλων χωρών.

Στην Ελβετία, το τραπεζικό απόρρητο θεωρείται, στο όνομα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τόσο απαραβίαστο όσο και το ιατρικό απόρρητο, και οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να αλλάξουν αυτό το δεδομένο που κάνει τη χώρα ένα καταφύγιο για όσους είχαν κεφάλαια που ήθελαν να τα τοποθετήσουν με διακριτικό τρόπο.

Όμως “η κατάσταση έχει αλλάξει”, δήλωσε ο Τεβενόζ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Λουξεμβούργου να δεχθεί τελικά αυτή την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της ΕΕ από το 2015, τη συμφωνία που υπεγράφη την ίδια κατεύθυνση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ελβετικές τράπεζες δεν θα ήταν πλέον σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στη χώρα αυτή, και την πρόσφατη απόρριψη από το γερμανικό κοινοβούλιο της διμερούς συμφωνίας της οποίας τα μέτρα θεωρήθηκαν υπερβολικά ευνοϊκα για όσους διαπράττουν απάτες.

“Είδαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δοθεί μια αρνητική εικόνα της Ελβετίας και να μας βάλουν στο ίδιο καλάθι, με ορισμένα υπεράκτια κέντρα πολύ λιγότερο αξιόπιστα. Για την Ελβετία, η οποία έχει επίσης και συμφέροντα εκτός από εκείνα της οικονομικής της θέσης, κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο”, τόνισε.

Τα σχόλιά του αυτά ακολουθούν την έκκληση χθες Παρασκευή από την G20 για την εφαρμογή ενός διεθνούς προτύπου για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

“Έχουμε συμφέρον να συμμετέχουμε μάλλον στον καθορισμό ενός διεθνούς προτύπου και όχι να δούμε να μας επιβάλλεται”, εκτίμησε τέλος ο Τεβενόζ.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο, στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.