Ενεργειακή αντεπίθεση από κυβέρνηση – Αύριο Αναστασιάδης – Noble

 


Διαβάστε επίσης τι θα συζητήσουν στο Ισραήλ Κασουλίδης και Λακκοτρύπης


 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τη σημερινή του μετάβαση στο Ισραήλ και για τα ζητήματα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, όπως και για το πότε αναμένονται τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης για την εκτίμηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή η δέσμευση που έχουμε είναι ότι η δέσμευση που έχουμε είναι για το τρίτο τρίμηνο (του έτους 2013), όμως η προσπάθειά μας είναι να γίνει ενωρίτερα.

Αύριο θα γίνει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Noble, συνάντηση στην οποία ελπίζουμε ότι θα ξεκαθαρίσουν πολύ τα πράγματα και πιο συγκεκριμένα το πότε θα έχουμε ακριβή ημερομηνία.

Η πρόθεσή μας είναι το συντομότερο και αυτήν τη στιγμή ο προγραμματισμός της Noble και η δέσμευσή της είναι για το τρίτο τρίμηνο».

Σχετικά με τη μετάβασή του στο Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «έχουμε προετοιμασθεί για όλες τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν και θα συζητήσουμε και θέματα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό, ιδιαιτέρως όσο πλησιάζουμε στα ενεργειακά, στα οποία θα έχουμε αρκετή συνεργασία. Υπάρχει, επίσης, το θέμα του Τουρισμού που είναι και αυτό στην ημερησία διάταξη, θέματα εμπορίου και βεβαίως ενεργειακά.

Στον ενεργειακό τομέα είναι πρόθεσή μας να συζητήσουμε -και ευελπιστούμε σε πρόοδο- για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις επιχειρήσει που αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, αλλά επίσης και για άλλες ενδεχόμενες συνεργασίες στο θέμα της ενέργειας που άπτονται και του τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Όλα αυτά είναι στο τραπέζι, υπάρχει και το θέμα της εμπορικής πτυχής και το θέμα της γεωπολιτικής και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνταξειδεύουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών».

 Ερωτηθείς αν είναι πρόθεση μας να κλείσουν όλα εντός μερικών εβδομάδων έτσι ώστε να μπούμε σε πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε αργήσει, ο κ. Υπουργός απάντησε πως «για το ότι έχουμε αργήσει δεν θα συμφωνήσω, αλλά ούτε και θα τοποθετηθώ. Αύριο θα πάμε να κάνουμε τις επαφές μας στοχευμένα και με ουσία, ούτως ώστε να προετοιμασθεί και η επίσκεψη του Προέδρου τον ερχόμενο μήνα».