Ενισχύουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ν. Κορέας οι ΗΠΑ

 


 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Το USS Fitzgerald, το οποίο συμμετείχε σε ναυτικά γυμνάσια, εστάλη νοτιοδυτικά της χερσονήσου αντί να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στην Ιαπωνία, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει «περισσότερες επιλογές στην αντιπυραυλική άμυνα, αν αυτή καταστεί απαραίτητη», πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα χθες, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι ανέπτυξαν καταδιωκτικά αεροπλάνα F-22 στο πλαίσιο των αμερικανο-νοτιοκορεατικών γυμνασίων που διεξάγονται αυτή την περίοδο όπως κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά σ’ ένα υπόβαθρο ζωηρών εντάσεων.

Δύο F-22 Raptor έφτασαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να συμμετάσχουν στις ετήσιες ασκήσεις που θα διαρκέσουν ως τις 30 Απριλίου.

Αμερικανικά «ιπτάμενα φρούρια» B-52 και «αόρατα» βομβαρδιστικά B-2 πραγματοποίησαν επίσης τις τελευταίες ημέρες εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τη Νότια Κορέα προκαλώντας την οργή του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιούνγκ-Σε πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εντάσεις στη χερσόνησο.

Ο Κέρι θα μεταβεί επίσης στην Ασία την ερχόμενη εβδομάδα και κυρίως στη Νότια Κορέα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες πως η πολεμοχαρής ρητορική της Πιονγκγιάνγκ δεν συνοδεύεται από καμιά στρατιωτική δράση, «είτε πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επιστράτευση είτε για τοποθέτηση των δυνάμεών της».

Αναλυτές επισημαίνουν πως το τελευταίο κύμα των βορειοκορεατικών απειλών, αν και πολύ έντονο, δείχνει πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα αντιδράσει παρά μόνο σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης εκ μέρους της Σεούλ ή της ΟΥάσινγκτον.

Καθώς ένα αμερικανικό ή νοτιοκορεατικό στρατιωτικό πλήγμα είναι λίγο πιθανό, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν διαθέτει έτσι μια πόρτα αξιοπρεπούς εξόδου, εκτιμά ο Στίβεν Χάγκαρντ, ειδικός για τη Βόρεια Κορέα στο Ινστιτούτο Πίτερσον στην Ουάσινγκτον.

Ο Κιμ μπορεί να καυχάται ότι οι απειλές του και οι επιθεωρήσεις των στρατευμάτων του στέφθηκαν από επιτυχία αφού δεν υπήρξε επίθεση, παρόλο που έτσι κι αλλιώς δεν θα υπήρχε λέει ο αναλυτής. «Το καθεστώς μπορεί έτσι να μιλήσει για επιτυχία και να κάνει πίσω διακριτικά».

Πηγή: newsbeast.gr