Φωτίου: Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ


Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Υπόγειες επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ από το ’70 για πετρέλαια

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ έχει σκοπό την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας και δεν στρέφεται ενάντια σε οποιονδήποτε, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου μετά τη συνάντησή του, στο Υπουργείο Άμυνας, με τον Πρέσβη του Ισραήλ Μιχαήλ Χαράρι.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρέσβης εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προς όφελος των δύο κρατών και των λαών τους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Φωτίου είπε ότι είχε την ευκαιρία σήμερα να συναντηθεί για πρώτη φορά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Άμυνας, με τον Πρέσβη του Ισραήλ.

«Επιβεβαιώσαμε τις φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, ανταλλάξαμε απόψεις σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας αυτής», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό Πρέσβη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη. «Στο σημείο αυτό είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί πολύ σοβαρά, αυτό της ενεργειακής ασφάλειας».

Ο κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι «η συνεργασία μας αυτή εδράζεται μέσα στα πλαίσια της καλής μας γειτονίας, με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο με σκοπό την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, και αυτή η συνεργασία δεν στρέφεται ενάντια σε οποιοδήποτε».

Σημείωσε ακόμη ότι ««δεν μπορούσε να απουσιάζει από τη συζήτηση μας η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικά οι εξελίξεις στη γειτονική μας Συρία».

«Επαναβεβαιώσαμε το θετικό κλίμα της συνεργασίας μας και είμαστε σίγουροι ότι οι σχέσεις των χωρών μας θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται και να αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε ότι «είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση αναφορικά με τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται πολύ-πολύ καλά».

«Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις προς όφελος των δύο κρατών και των λαών τους», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση και ανάπτυξη».

Ο κ. Χαράρι ανέφερε, τέλος, ότι οι δύο χώρες, Ισραήλ και η Κύπρος, «είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών τους και της περιοχής».     

 

Πηγή: ΚΥΠΕ