Επ. Οικονομικών: Τα θέλω της Τρόικα και οι ωρομίσθιοι


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στόχος είναι να  γίνει δυνατή η απασχόληση του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού το 2013, το οποίο είχε απασχοληθεί και το 2012.

Ο Εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει ποσό 40 εκ. ευρώ, ενώ με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό το ποσό αυξάνεται κατά 9,6 εκ. ευρώ, στα 49,6 εκ. ευρώ.

Το 2012 απασχολήθηκαν 1.806 ατόμων για κάλυψη εποχιακών αναγκών, ενώ σήμερα εργοδοτούνται 814 εποχικοί ωρομίσθιοι. Το ποσό των 9,6 εκ. ευρώ αφορά την εργοδότηση των 992 ωρομίσθιων που υπολείπονται σε σχέση με το 2012.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του κράτους Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι η Τρόικα είχε εισηγηθεί ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εργάζονται μια ώρα περισσότερο και ότι εάν εφαρμοζόταν αυτή η πρόνοια, 400 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί που ήταν διορισμένοι φέτος δεν θα χρειάζονταν και θα οδηγούνταν στην ανεργία.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η Τρόικα απαίτησε να βρεθούν από αλλού τα 13 εκ. ευρώ από τη δαπάνη για εργοδότηση των εκπαιδευτικών από τη στιγμή που δεν θα απολύονταν οι 400 συμβασιούχοι.

Ανέφερε επίσης ότι η Τρόικα είπε ότι αν ‘θέλετε να επαναπροσλάβετε και 900 ωρομίσθιους όπως κάθε χρόνο θα πρέπει να βρείτε ακόμη 10 εκ. ευρώ’ και πρόσθεσε ότι “εμείς είπαμε ότι θα μειώσουμε περαιτέρω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων συν πέντε εκ. ευρώ στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας”.

Ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παρευρισκόταν στη συνεδρία είπε ότι “όλα τούτα αθροίζονται σε 28 εκ. ευρώ και προκύπτουν τα 23 εκ. ευρώ από περικοπές δαπανών, κυρίως πάνω στους μισθούς” και τα πέντε εκ. ευρώ από την αύξηση του φόρου στην ακίνητη ιδιοκτησία. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ