Επαφές Ντάουνερ σε Αθήνα και Άγκυρα για το Κυπριακό

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ερωτηθείς είπε ότι «προσβλέπουμε στο να διοργανώσουμε ένα δείπνο για τον Πρόεδρο και για τον κ. Ερογλου και θα έχουμε να πούμε περισσότερα για αυτό αφότου μιλήσω αύριο με τον κ. Ερογλου. Θα δούμε πώς θα πάει.

Αυτές είναι πολύ δύσκολες ώρες για την Κύπρο, όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Εμείς στα Ηνωμένα Εθνη συμπάσχουμε πολύ για τις δυσκολίες που περνούν οι Κύπριοι, όχι μόνο η πολιτική ηγεσία, αλλά οι απλοί πολίτες τους οποίους συμπονούμε σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.  

Χρειάζεται να γίνει δουλειά για τα θέματα του Κυπριακού αργά και μεθοδικά και ο καλύτερος τρόπος να το χειριστώ αυτό προς το παρόν, εκτός από το να συζητώ με τον κόσμο εδώ στη Λευκωσία, είναι να πάω στην Αθήνα – κάτι που θα κάνω την Πέμπτη, όταν θα δω τον Υπουργό Εξωτερικών και άλλους ανώτερους αξιωματούχους – και το Σαββατοκύριακο θα μεταβώ στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθώ τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και άλλους αξιωματούχους της Τουρκικής Κυβέρνησης. Θα επιστρέψω στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης. Θα είναι μια ευκαιρία να πάρω μια ιδέα για το τι σκέφτονται στην Αθήνα και στην Αγκυρα, όχι μόνο εδώ στη Λευκωσία.

Μεταβαίνω στην Αθήνα και στην Αγκυρα καλά ‘οπλισμένος’ μετά τις συναντήσεις μου εδώ με τον Πρόεδρο και αύριο με τον κ. Ερογλου και θα δω ποιες σκέψεις έχουν εκεί και θα δούμε πώς προχωρούμε. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι – και δεν είναι υπερβολή – είναι μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «για αυτό πρέπει όλοι να είναι υπομονετικοί και συμπονετικοί και να σκέφτονται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι απλοί Κύπριοι για τις προτεραιότητες στη ζωή τους και οι οποίοι ανησυχούν για τις δουλειές τους, για τα προς το ζην και τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα ήταν τίποτε αν δεν είχαν συμπόνια υπό αυτές τις συνθήκες».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού θα αναβληθεί, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη ‘αναβολή’, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να κινηθούμε γρηγορότερα αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες. Ομως οι συνθήκες είναι εδώ, η Τρόικα πήρε τις αποφάσεις της και η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις τεράστιες δύσκολες επιπτώσεις». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να τα λάβουμε όλα αυτά υπόψη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές στιγμές εκ των οποίων όλες ήταν αρνητικές για την Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή θέλουμε να δούμε να επιλύεται το Κυπριακό, γνωρίζω ότι ο κυπριακός λαός θέλει να επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά αν θέλουμε να δούμε το Κυπριακό να επιλύεται πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι ο λαός είναι ‘κλειδί’ της λύσης και πρέπει να υπάρχει κάποια ευαισθησία για τις ανησυχίες του λαού», κατέληξε.