Έπαιξαν ξύλο φοιτητικές παρατάξεις


Διαβάστε επίσης Από 12% ως 25% το ψαλίδι στους μισθούς του δημοσίου – Αναλυτικά παραδείγματα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τα υπήρξε διάσταση απόψεων με την φοιτητική παράταξη του Ε.ΛΑ.Μ. . Η συμπλοκή των φοιτητών σταμάτησε μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας. Από την μέχρι στιγμής ενημέρωση υπήρχαν μικρο τραυματίες και υπάρχει και πιθανότητα συλλήψεων μετά από έρευνα που θα διεξαχθεί.   

Πάντως με ανακοίνωση του η Φοιτητική Παράταξη του Ε.ΛΑ.Μ. δίνει την δική της εκδοχή για το συμβάν και κάνει λόγο για στημένο περιστατικό.

Διαβάστε την ανακοίνωση: 

Σχετικά με τα συμβάντα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το ΕΚΕΚΦ Μέτωπο Φοιτητών θα ήθελε να ξεκαθαρίσει την θέση του και τα γεγονότα ως έχουν.

Σήμερα, ημέρα Τετάρτη, 3/4/13, ήταν προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση της Φοιτητικής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου, στην οποία συμμετείχε και η παράταξή μας.

Η Γενική Συνέλευση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13:00 και περιμένοντας να ολοκληρωθεί η εγγραφή των φοιτητών σύμφωνα με το καταστατικό, έδωσαν παράταση μέχρι τις 14:00. Παρ’ όλα αυτά η Γενική Συνέλευση δεν ξεκίνησε όπως προβλεπόταν, εξ υπαιτιότητας των δύο φοιτητικών παρατάξεων, Πρωτοπορίας και Προοδευτικής, οι οποίες λόγω κάποιων διαδικαστικών διαφωνιών άρχισαν να δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ακολούθως τα μέλη της φοιτητικής μας παρατάξεως έσπευσαν  να αποχωρίσουν από την συνέλευση, η οποία εξελίχθηκε σε πεδίο διαμάχης των δύο παρατάξεων, της Πρωτοπορίας και της Προοδευτικής. Κατά την αποχώρηση των μελών μας, δεχθήκαμε απρόκλητη επίθεση από μέλη άλλων παρατάξεων με αποτέλεσμα να συμφορηθεί το κλίμα και να υπάρξουν διαπληκτισμοί.

Φαίνεται πως ήταν ένα στημένο περιστατικό, που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα καίρια οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, με θύματα τα μέλη του ΕΚΕΚΦ Μετώπου Φοιτητών.Καταδικάζουμε την προβοκάτσια που έγινε εναντίον μας και παράλληλα προειδοποιούμε ότι όποιος χρησιμοποιήσει το όνομά μας, είτε ως κίνημα είτε ως άτομα, θα μηνυθεί ως υπαίτιος για συκοφαντική δυσφήμιση.

 ΕΚΕΚΦ Μέτωπο Φοιτητών

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

H ανακοίνωση του ΝΕΔΗΣΥ κάνει λόγο για πρωτοφανή επίθεση από μέλη του Ε.ΛΑ.Μ. προς φοιτητές ενώ ζήτα παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Διαβάστε την ανακοίνωση: 

Η βία δεν μας φοβίζει – Η Αστυνομία να τιμωρήσει παραδειγματικά τους ενόχους

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία και οργή που πληροφορηθήκαμε πριν από λίγο τον άγριο ξυλοδαρμό αριθμού φοιτητών της φοιτητικής μας παράταξης, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, από στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΛΑΜ κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, καθόλη την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ομάδα μελών του ΕΛΑΜ (περίπου 30 άτομα – οι περισσότεροι εκ των οποίων μή φοιτητές), εκστόμιζαν υβριστικά συνθήματα κατά των μελών και φίλων της Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ. Κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας και ενώ διαφαίνετο ότι η Φ.Π.Κ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ήταν ο νικητής της Γενικής Συνέλευσης, περίπου 20 από τα παρευρισκόμενα μέλη του ΕΛΑΜ επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στους φοιτητές που υποστήριζαν τις θέσεις της φοιτητικής μας παράταξης. Κατά την διάρκεια της επίθεσης, τα στελέχη του ΕΛΑΜ φώναζαν συνθήματα μίσους ενώ δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ γυναικών ή ανδρών φοιτητών. Από την άνανδρη επίθεση τραυματίστηκε αριθμός φοιτητών, αρκετοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τα σημερινά γεγονότα, που αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά αυτό που κατ’ επανάλειψη έχουμε πει στο παρελθόν. Ότι, το ΕΛΑΜ αποτελεί μια επικίνδυνη φασιστική οργάνωση. Ο πατριωτικός μανδύας που χρησιμοποιεί προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, δεν μπορεί να αποκρύψει τις πραγματικές του προθέσεις για επιβολή των ακραίων του θέσεων δια της βίας και του φόβου.

Εμείς, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε ανάχωμα σε αυτές τις συμπεριφορές. Δεν μας φοβίζουν οι ανεγκέφαλοι τραμπούκοι και θα υπερασπιστούμε με πάθος το δικαίωμα του κάθε νέου να εκφράζει ελεύθερα την δική του άποψη. ‘Εχει ήδη γίνει συγκεκριμένη καταγγελία στην Αστυνομία, την οποία και καλούμε να διερευνήσει άμεσα την υπόθεση και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους γνωστούς – πλέον – τραμπούκους του ΕΛΑΜ. Τέλος, καλούμε ολόκληρη την κοινωνία, όπως απομονώσει άτομα που εμπλέκονται σε παρόμοιες πράξεις βίας, ή δραστηριοποιούνται σε ακροδεξιές οργανώσεις τύπου ΕΛΑΜ.

Από την πλευρά της η Προοδευτική κίνηση φοιτητών εξέφρασε την αγανακτησή της και καταδίκασε το γεγονός.

Ανακοίνωση Προοδευτικής Κ.Φ για τα γεγονότα στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου

Η Προοδευτική Κ.Φ εκφράζει την αγανάκτηση της για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Φοιτητική Ένωσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Δυστυχώς μια καθόλα δημοκρατική διαδικασία, δέχθηκε το κτύπημα του Φασισμού. Το ανώτατο σώμα των φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, η Γενική συνέλευση της Φοιτητικής Ένωσης, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί ο φασισμός αποφάσισε να κτυπήσει αδιακρίτως.

Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά την αποτρόπαια και ακραία συμπεριφορά οργανωμένων συνόλων. Οι γενικές συνελεύσεις, ο πυρήνας της έκφρασης των φοιτητών, δεν μπορούν να μετατρέπονται σε χώρους έκφρασης του φασισμού. Εκφράζουμε την έντονη μας ανησυχία γιατί ο φασισμός το τελευταίο διάστημα εντείνει τα  αδιάκριτα κτυπήματα του. Θυμίζουμε την πρόσφατη κλοπής καλπών από τις εκλογές του πανεπιστημίου Λευκωσίας,  την εμετική επίθεση στον Πρόεδρο της Παράταξης μας στο Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν και πολλές άλλες επιθέσεις.

Η κοινωνία στο σύνολο της πρέπει να βάλει φρένο στην όξυνση της δράσης του φασισμού. Να σταθεί φρουρός της Δημοκρατίας και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη. Καλούμε τους φοιτητές να μην φορτώσουν στη συνείδηση τους τα γεγονότα στην ύπαρξη παρατάξεων. Κάποιοι θα προσπαθήσουν επίμονα να διαλύσουν την οργανωμένη έκφραση των νέων και της κοινωνίας, για να ανοίξουν το δρόμο σε αντιδημοκρατικές καταστάσεις, να επιβληθούν στην κοινωνία.  

Καλούμε τους φοιτητές να συστρατευτούν με τη μεγάλη Προοδευτική οικογένεια που απορρίπτει κατηγορηματικά τη βία και τις ακραίες εμετικές συμπεριφορές. Να συστρατευτεί με την Προοδευτική τη μόνη αντιφασιστική έκφραση των φοιτητών. Στις συνειδήσεις του κυπριακού λαού η δημοκρατία είναι ύψιστο ιδανικό και ως τέτοιο θα συνεχίσει να υπάρχει. Δηλώνουμε περήφανα προς όλες τις κατευθύνσεις πως το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει ακατάπαυστα τους αγώνες του. Εμείς, θα συνεχίσουμε μαζικά και οργανωμένα τον αγώνα για απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας, για υπεράσπιση των κεκτημένων της νεολαίας και των εργαζομένων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε με τους φοιτητές, για τους φοιτητές, αφού από αυτούς αντλούμε τη δύναμη μας και γι αυτούς παλεύουμε. 

Καλούμε τη συντεταγμένη πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, έναντι στην ίδια τη δημοκρατία και την κοινωνία στο σύνολο της.

Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές που δέχθηκαν σήμερα το κτύπημα  του φασισμού.