Επανεμφανίστηκε η Ψευδοφυματίωσης σε λαγούς

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα, σε είκοσι δύο λαγούς που εντοπίστηκαν νεκροί και ήταν κατάλληλοι για νεκροψία και προσκομίστηκαν στο Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, για τις απαραίτητες εξετάσεις, διαγνώστηκε Ψευδοφυματίωση σε δώδεκα λαγούς.

Όπως αναφέρεται, η ασθένεια προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pseudotuberculosis και η μόλυνση του ζώου γίνεται από το στόμα με κατανάλωση τροφής ή νερού που είναι μολυσμένα με το μικρόβιο. Πιστεύεται ότι στην Κύπρο οι κύριοι φορείς και υπεύθυνοι για τη μετάδοση και εξάπλωση της εν λόγω ασθένειας είναι τα τρωκτικά (π.χ. νυφίτσες), τα οποία μεταδίδουν την ασθένεια και στους λαγούς μέσω των μολυσμένων περιττωμάτων τους, που μολύνουν και την τροφή των λαγών.

Σημειώνεται ότι φέτος στην Κύπρο παρουσιάζεται έξαρση του πληθυσμού της νυφίτσας. Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι συνήθως θανατηφόρα, είναι δυνατό να προσβάλει και άλλα άγρια ζώα και πτηνά και εκδηλώνεται είτε με οξεία σηψαιμική μορφή, είτε συχνότερα, με τη χρόνια μορφή.

Η ασθένεια παρουσιάζει  τα συμπτώματα απίσχνανσης (Κακή θρεπτική κατάσταση και απώλεια βάρους), τυρώδεις νεκρώσεις (περιοχές / στίγματα λευκόφαιου χρώματος ) σε διάφορα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι, τη σπλήνα, τους λεμφαδένες του μεσεντερίου και σπληνομεγαλία ( μεγάλη αύξηση του μεγέθους της σπλήνας).

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, η ασθένεια εμφανίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στην Κύπρο και ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της σε σύντομο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι συνεχίζει να υφίσταται και να προσβάλει λαγούς και σε περιοχές όπου δεν είχε εμφανιστεί κατά την περσινή περίοδο.

“Το γεγονός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης του κύκλου της ασθένειας, ενώ παράλληλα είναι αδύνατο να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς των λαγών, αφού η ασθένεια έχει πλήξει κυρίως τον αναπαραγωγικό πληθυσμό”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας κάνει έκκληση όπως κυνηγοί ή άλλοι χρήστες της γης που κατά τις εξόδους τους στο ύπαιθρο, εντοπίσουν νεκρούς λαγούς, επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία της και αναφέρουν την τοποθεσία που τους εντόπισαν.

Πηγή ΚΥΠΕ