Επίσημη πρώτη για το Digital Ship Cyprus 2013

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Άρχισε σήμερα στη Λεμεσό το 10ο διεθνές Συνέδριο «Digital Ship Cyprus 2013».

Στην ομιλία του, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ναυτιλιακός τομέας του νησιού, ο οποίος δραστηριοποιείται σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτεί ένα σταθερό περιβάλλον που να υποστηρίζει το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τις επενδύσεις.

«Για το λόγο αυτό», συνέχισε, «η Κυπριακή Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα ενεργεί προληπτικά σε σχέση με θέματα που απορρέουν από τα πρόσφατα οικονομικά γεγονότα».

Στόχος μας, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, είναι να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση θα προκαλέσει τα ελάχιστα ή και καθόλου προβλήματα στους ναυτικούς μας και στα Κυπριακά πλοία, όπως επίσης και στους ναυτικούς και τα πλοία ξένων χωρών, που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος.

Αναφορικά με τη λειτουργία των προηγμένων συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών, με τα οποία ασχολείται το συνέδριο, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ασφάλεια των πλοίων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η οποία αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο.

Ιδιαίτερα επικριτικός γύρω από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ήταν, στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Captain Eugen Adami, ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως, από τους πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ απουσιάζει το Ευρωπαϊκό πνεύμα, όπως διαφάνηκε από τη στάση τους απέναντι στην Κύπρο.

Ωστόσο, σημείωσε, παρά τους σκληρούς όρους της συμφωνίας με το Eurogroup, η αβεβαιότητα αποχωρεί και η Κύπρος θα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της, όπως έκανε και στο παρελθόν, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Ναυτιλία θα συνεχίσει δυναμικά την πορεία της προς το μέλλον.

Παράλληλα, ευχαρίστησε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και την Κεντρική Τράπεζα, για το έκτακτο σχέδιο που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια που οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές, ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πλοίων, υποδεικνύοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, η Κυπριακή Ναυτιλία θα δεχόταν ένα μεγάλο και ίσως ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Απευθυνόμενος προς τους ξένους σύνεδρους, ο κ. Adami σημείωσε πως οι κατηγορίες που ακούστηκαν για βρώμικο χρήμα και φορολογικό παράδεισο στην Κύπρο είναι αβάσιμες και άδικες και υπενθύμισε πως, ήταν η ίδια η ΕΕ που προσδοκούσε, μέσα από την ένταξη της Κύπρου, να εξαπλώσει την αγορά της στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της βόρειας Αφρικής.

Η Κύπρος, συνέχισε, κατάφερε στα χρόνια που ακολούθησαν της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, να βοηθήσει νόμιμα τις ρωσικές επιχειρήσεις και να υπογράψει σχεδόν 20 διακρατικές συμφωνίες, τις οποίες οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν, ώστε με ασφάλεια και νομιμότητα να επενδύσουν στη ρωσική αγορά.

«Ως Ευρωπαίοι θα έπρεπε να επαινούμε τις εκάστοτε  Κυπριακές Κυβερνήσεις, που για δυο δεκαετίες κατάφεραν να καθιερώσουν μια μακροχρόνια σχέση της Ευρώπης με τη Ρωσία», είπε ο Πρόεδρος του ΚΝΕ και διαβεβαίωσε ότι, μέσα από τη νέα κατάσταση πραγμάτων, η Κυπριακή Ναυτιλία διαβλέπει νέες ευκαιρίες, τις οποίες θα εκμεταλλευτεί.

Το «Digital Ship Cyprus» θεωρείται ως το πιο σημαντικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κύπρο για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας που σχετίζονται με τη Ναυτιλία και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

Πηγή ΚΥΠΕ