Επίθεση Αναστασιάδη κατά Δημητριάδη

 


Διαβάστε επίσης : Π.Δημητριάδης: “Δεν ευθύνεται η Κ.Τ για την κυπριακή οικονομία”

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Πορείας Χριστοδούλας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει λήξει η εποχή της αβεβαιότητας, είπε ότι «η ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης και κατάληξης στο Μνημόνιο, στη δανειακή σύμβαση, θέτει τέρμα στην αβεβαιότητα. Αυτό, όμως, που επιβάλλεται αυτή την ώρα, από όλους μας, είναι να αφήσουμε στο παρελθόν είτε ευθύνες είτε αιτιάσεις και να επικεντρωθούμε στο πώς κτίζουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά την προοπτική και την ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας. 

Αύριο και την Τρίτη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και την Πέμπτη θα προχωρήσουμε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, για να εξαγγείλω μια σειρά από μέτρα, τα οποία ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση θα στοχεύουν». 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι συνεχίζεται να παρουσιάζεται μια διάσταση μεταξύ της Κυβέρνησης και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος προέβη σε κάποιες δηλώσεις και ερωτηθείς αν υπήρξε διόρθωση των δηλώσεων αυτών από πλευράς του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με λυπεί, ειλικρινά, ιδιαίτερα η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται. Δεν ανέμενα ότι θα προέβαινε σε δημόσιες δηλώσεις όπως δεν είχε προβεί ποτέ σε δημόσιες δηλώσεις ο κ. Δημητριάδης, ιδιαίτερα εβρισκόμενος στο εξωτερικό, και καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση της χώρας του ή τη Βουλή της χώρας του ότι τάχα αντιδρά στις ενέργειες του. 

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο σεβασμός στους ανεξάρτητους θεσμούς θα πρέπει και είναι δεδομένος, αλλά την ίδια ώρα, και το τονίζω, ότι ο σεβασμός προς τη λαϊκή κυριαρχία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος από ανεξάρτητους αξιωματούχους που διορίζονται μάλιστα με βάση την εντολή του λαού». 

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Δημητριάδη ότι ο ίδιος χαίρει της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «και ο κ. Ντράγκι θα ενημερωθεί για κάποια συμβάντα για τα οποία ελπίζω να γίνει συνείδηση ότι αν ασκείτο η ορθή εποπτεία και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα οδηγούμασταν εδώ που οδηγηθήκαμε». Πρόσθεσε ότι «τα όσα πρέπει να λεχθούν θα περιέχονται στην επιστολή και εφόσον δημοσιοποιήθηκε η επιστολή του κ. Ντράγκι, θα δημοσιοποιηθεί και η δική μου». 

Κληθείς να διευκρινίσει αν όταν αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εννοεί και όλα της τα μέλη περιλαμβανομένου και του κυπριακού μέλους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «δεν υπάρχει αμφιβολία». 

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Δημητριάδη σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα και δημοσιεύεται σήμερα, ότι ζητά συνεργασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μακάρι να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση – και να μη συνεχίσει να ενεργεί καταλαμβάνοντας πολλές φορές εξ απροόπτου την Κυβέρνηση – και να ενεργεί κατά τρόπο που επιτέλους θα αποκατασταθεί η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα. Την ευθύνη δεν τη φέρει η Κυβέρνηση, αλλά τη φέρουν εκείνοι που οδήγησαν ακόμα και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας σε παραίτηση»