ΕΤΥΚ: Προτάσεις για Ταμεία Προνοίας και εθελούσια αποχώρηση


Διαβάστε επίσης: Από λάθος του Γ.Λ. πήραν ”αύξηση” δημόσιοι υπάλληλοι 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την παροχή κινήτρων για εθελούσια αποχώρηση τραπεζικών υπαλλήλων, όσο και για τη διαχείριση και διασφάλιση των Ταμείων Πρόνοιας τους κατέθεσε στον νέο Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη η ΕΤΥΚ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Λοΐζος Χατζηκωστής.

Χαρακτήρισε τις προτάσεις “ώριμες και μελετημένες”, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσουν μια λογική επίλυση του προβλήματος.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΕΤΥΚ με τον κ. Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2.00μμ και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι για τα Ταμεία Προνοίας, η ΕΤΥΚ εισηγείται να διασφαλιστεί μίνιμουμ και κατά μερίδα ένα ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ και να γίνει συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις, προτού συζητηθεί οτιδήποτε άλλο.

Συμπλήρωσε ότι αν προηγηθούν τα δυο αυτά στοιχεία, οποιαδήποτε διευθέτηση ή αποζημίωση για κάλυψη τυχόν κουρέματος θα διευκολυνθεί αφάνταστα.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό των τραπεζικών υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εθελούσια, ο κ, Χατζηκωστής είπε ότι είναι πιθανό να κυμανθεί στα 1.000 άτομα, “ιδιαίτερα αν υιοθετηθεί η πρόταση μας με την προσφορά ενός εθελοντικού σχεδίου αφυπηρέτησης”. Μέσω του σχεδίου, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι μπορεί να καταστεί και η Τράπεζα Κύπρου βιώσιμη στο νέο της σχήμα.

Σε άλλη ερώτηση ως προς τα κίνητρα που θα δοθούν, ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς, είπε όμως ότι πρέπει να δοθεί ένα κάποιο μικρό κίνητρο και οι αποχωρούντες υπάλληλοι να ενταχθούν στο σύστημα του πλεονασμού.

Αναφερόμενος στα Ταμεία Πρόνοιας, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι η πρόταση που δόθηκε προς τον Υπουργό διασφαλίζει τα Ταμεία Προνοίας και συμπλήρωσε ότι θα μελετηθεί και σε κάποιο στάδιο θα ξαναγίνει συζήτηση επ’ αυτού.

Είπε εξάλλου ότι ο Υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του “δεν ήταν σε θέση να μας δώσει ολοκληρωμένη πρόταση για το τι μέλλει γενέσθαι για τα Ταμεία Προνοίας” με ακριβείς αριθμούς.

Σε ερώτηση τέλος για τον αριθμό των δικαιούχων που επηρεάζεται φέτος, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι αν δοθεί σχέδιο, θα αποχωρήσουν πολύ περισσότερα άτομα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα αποχωρούσαν αργότερα.

Συμπλήρωσε ότι ο αριθμός που αποχωρεί είναι μικρός, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν φύγει εθελοντικά αρκετοί τραπεζικοί.

Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για κούρεμα στα Συνεργατικά, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι τις διαδίδουν αλλά και “ποιοι αποφασίζουν” πλέον. Συμπλήρωσε ότι η ΕΤΥΚ δεν έχει τέτοιες ενδείξεις, ενώ είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση, στο βαθμό που έχει ευθύνη, έχουν υποχρέωση να διορίζουν το συντομότερο διοικητικό συμβούλιο και διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, έστω και προσωρινά.

Είπε, τέλος, ότι η αναβολή για διορισμό μεταβατικού ΔΣ δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δημιουργούν αρνητική εικόνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ