Έτοιμη για το άτυπο Eurogroup η Λευκωσία


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αν τα μέτρα στα οποία είχε πει ο Υπουργός Οικονομικών και τα οποία άπτονται του μνημονίου τέθηκαν στη σημερινή συνεδρία ενόψει της επικείμενης συνεδρία του Eurogroup.

Ερωτηθείς σε σχέση με το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, είπε πως γίνεται μια πολύ σοβαρή μελέτη και με ιδιώτες εμπειρογνώμονες έτσι ώστε να καταλήξουμε στην τελική ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα πάει στη Βουλή.

 

Πολιτική συμφωνία στο Εurogroup της Παρασκευής για Κύπρο, λέει αξιωματούχος Ευρωζώνης 

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν την Παρασκευή στο Δουβλίνο σε πολιτική συμφωνία για το Μνημόνιο της Κύπρου, ενώ η οριστική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης το πρώτο 15νθήμερο του Μάιου.

Αυτό επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην άτυπη συνεδρίαση Eurogroup, την Παρασκευή στο Δουβλίνο, όπου η Κύπρος θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν και το μόνο που αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση.

Όπως είπε, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό, θα λάβει την τελική μορφή του μέχρι την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση του Δουβλίνου αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που απαιτείται αυτή η διαδικασία. Η εκτίμηση του εκπροσώπου είναι ότι η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ώστε να υπάρξει και η επίσημη απόφαση του Εurogroup. Η πρώτη δόση θα αποδεσμευθεί το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την Παρασκευή οι Υπουργοί θα ενημερωθούν και για την αξιολόγηση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, που ξεκινάει αύριο στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς γιατί η απόφαση για την Κύπρο με το «κούρεμα» δεν μπορεί να γίνει μοντέλο για την Ευρωζώνη, απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι μοντέλο γιατί η δομή του τραπεζικού τομέα, και το μέγεθος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι εντελώς μοναδικά. «Φτάσαμε σε ειδική λύση γιατί το πρόβλημα ήταν ειδικό, κανένας άλλος τραπεζικός τομέας χώρας της Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, είπε.

Τέλος ο αξιωματούχος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε για τη στήριξη της Κύπρου θα αποδειχθεί επαρκές.

 

Φινλανδία: Το Eurogroup μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου 

Η Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Jutta Urpilainen δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να κάνουν μικρές αλλαγές στη διατύπωση του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου, όταν θα συναντηθούν στο Δουβλίνο εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Από την άλλη, ο βοηθός της κ. Urpilainen είπε ότι η Φινλανδία δεν επιδιώκει αλλαγές στη συμφωνία.

Στο Βερολίνο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Martin Kotthaus είπε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κύπρου και των διεθνών πιστωτών της έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι αναμένει πως το πακέτο διάσωσης θα παραμείνει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, η Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας είπε στους δημοσιογράφους: “Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι καλό και βιώσιμο, και νομίζω ότι είναι καλό να προχωρήσουμε με αυτό, αλλά είναι καλό να σημειωθεί ότι ορισμένα μικροστοιχεία μπορούν ακόμη να αλλάξουν την Παρασκευή”, 

Η κ. Urpilainen δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες σε σχέση με το τι μπορεί να τροποποιηθεί.

Η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου απαιτεί την έγκριση Επιτροπής του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας.