«Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν την Κύπρο ως πειραματόζωο»

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Δεν είναι αντίθετος με ένα δημοψήφισμα για το νόμισμα, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε για την εκπομπή NETWEEK και την Έλλη Στάη. Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ ήταν προειλημμένη και σημειώνει πως η Κύπρος ήταν το πειραματόζωο για τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι προβληματικές τράπεζες στην ευρωζώνη. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως σημασία έχει η πειθαρχημένη διαχείρισης της κρίσης, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση των εταίρων για την Κύπρο.

Όπως είπε ο κύπριος πρόεδρος, «ήταν μια καλοστημένη απόφαση η οποία είχε προειληφθεί και η οποία θα έπρεπε να επιβληθεί και ήταν ένα μοντέλο διαχείρισης των κινδύνων που διατρέχουν κάποιες τράπεζες γιατί ο Σόιμπλε το είχε επαναλάβει…… Το πειραματόζωο θα έπρεπε να είναι μία μικρή χώρα για να μην επηρεάζει συστημικά το υπόλοιπο της ευρωζώνης.»

Ο Ν. Αναστασιάδης απαντά επίσης και στις φωνές εντός και εκτός Κύπρου που θέτουν ζήτημα νομίσματος, σημειώνοντας ότι «κάθε τι που είναι έκφραση δημοκρατίας δεν θα μας βρει αντίθετους…Αυτοί οι όψιμοι που λένε να εγκαταλείψουμε το εθνικό νόμισμα είναι αυτοί που αποτάθηκαν πρώτοι στην τρόικα…Η αντιπολίτευση είχε συμφωνήσει το πρώτο πακέτο μέτρων».

Ερωτηθείς αν θα «πάει πακέτο» και η εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων και η λύση του εθνικού ζητήματος, λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, όχι μόνο των πιέσεων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η ευχή μου θα ήταν να επιτύχουμε κάτι ανάλογο. Δηλαδή λύση του Κυπριακού συν εκμετάλλευση….Επείγει η λύση του εθνικού ζητήματος…Αλλά δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει μία λύση που θα φέρει 2η απόρριψη από τους Ελληνοκυπρίους…Τα καταφέραμε το 74, θα τα καταφέρουμε, και τώρα».

Πηγή: newsbeast.gr