Ευελπιστεί να λυθεί αύριο το πρόβλημα με τις ζωοτροφές, λέει ο Υπ. Γεωργίας


Διαβάστε επίσης: Κοινό μέτωπο Κύπρου και Ελλάδας για το ΦΑ 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως υπάρχουν αποθέματα για ενάμιση περίπου μήνα.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Κουγιάλης είπε πως έχουν γίνει διαβήματα προς την Επιτροπή Σιτηρών και το Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται, και πρόσθεσε ότι «και ο Υπουργός Οικονομικών κάνει κι αυτός τις δικές του προσπάθειες».

«Έχει γίνει κάποια μικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ζωοτροφών αυτές τις μέρες, αν και δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε να είναι», είπε και συμπλήρωσε «οι κτηνοτρόφοι μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, δηλαδή δεν έχουν τα απαιτούμενα μετρητά για να προμηθευτούν τις ζωοτροφές και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποσιτισμού των ζώων, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει».

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος και πως αύριο αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους πως «υπάρχει αποθεματικό για ενάμιση περίπου μήνα, έρχονται και άλλα φορτία αυτές τις ημέρες από το εξωτερικό και είμαι βέβαιος ότι, μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα που μας δημιούργησε ο τραπεζικός τομέας και το πρόβλημα με τις επιταγές, θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε σήμερα».

Σε ερώτηση κατά πόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ζωοτροφών, ο Νίκος Κουγιάλης ανέφερε πως δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο, αλλά εξετάζονται διάφορες άλλες λύσεις, οι οποίες θα μελετηθούν στην αυριανή σύσκεψη.

Όσον αφορά καταγγελίες περί επιλεκτικής προμήθειας κτηνοτρόφων από την Επιτροπή Σιτηρών, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι η Επιτροπή Σιτηρών, αν και ημικρατικός οργανισμός, λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, και πως «αυτή η Επιτροπή τροφοδοτεί περίπου το 60% των ζωοτροφών που διοχετεύονται στην κτηνοτροφία κι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να προστατεύσουν τη δική τους δουλειά».

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να είναι δικαιότερη, αν μπορεί να λεχθεί έτσι, η παροχή των ζωοτροφών κι έχω μιλήσει πολλές φορές με το διευθυντή της Επιτροπής Σιτηρών και ο ίδιος με διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει κι αυτός κάθε προσπάθεια για να κατανέμει τις ζωοτροφές με πιο δίκαιο τρόπο, αλλά πάντα τονίζει ότι πρέπει να κοιτάξει και τη βιωσιμότητα του οργανισμού», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Κουγιάλης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ