ΕΚ: Απορρίφθηκαν τροπολογίες για Τ/κ παρατηρητές και απομόνωση

Ως αποτυχία των προσπαθειών του φιλοτουρκικού λόμπυ, που επεδίωκε την παρουσία Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ερμηνεύεται το μη νομοθετικό Ψήφισμα που,  με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί της έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για το 2012.

Με το Ψήφισμα που υιοθετήθηκε, ζητείται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δικαστικό σύστημα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις εσωτερικές υποθέσεις, ενώ εκφράζεται ικανοποίηση για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο κουρδικό ζήτημα.

Παράλληλα με το Ψήφισμα ζητείται αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα, επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, διακοπή της ροής του παράνομου εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Άγκυρας, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Καυτηριάζεται ακόμη η απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζεται, τουρκική στάση έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και υπογραμμίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης την οποία καλείται η Τουρκία να υπογράψει και υιοθετήσει.

Η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζα ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Ομεν-Ρουιζτεν δήλωσε ότι “Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και όλες τις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Τουρκία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης και οι νέες προσπάθειες για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις”.

Αναλυτικότερα στο Ψήφισμα αναφέρεται ότι:

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Τουρκία και για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Χρειάζεται, πάνω σ` αυτό να αντιμετωπισθεί ο υπερβολικά ευρύς ορισμός των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης, ενώ χρειάζεται να υπάρξει και οριοθέτηση του ρόλου των ειδικών δικαστηρίων στην πράξη.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία, με το Ψήφισμα ζητείται από το Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δικαστικό τομέα και τα θεμελιώδη δικαιώματα (κεφάλαιο 23) και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια (κεφάλαιο 24).

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία χαιρετίζονται οι  προσπάθειες της Τουρκίας να καταπολεμήσει τα “εγκλήματα τιμής”, την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο των αναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, εκφράζονται όμως ανησυχίες για το ότι η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό.

Για το Κουρδικό, χαιρετίζεται ο άμεσος πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και υποστηρίζεται πως αυτή η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει την προοπτική μίας ιστορικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο.

Στο ίδιο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους που η Τουρκία “έχασε μία σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσει μία διαδικασία δέσμευσης και εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο” κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Για το θέμα της Συρίας οι ευρωβουλευτές εξαίρουν την Τουρκία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, όμως επιμένουν πως η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό στρατηγικό όραμα που θα επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στην κρίση στη Συρία.

Επίσης, υποστηρίζουν πως η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενότερο διάλογο και σε συνεννόηση με την ΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά από έντονο παρασκήνιο και συνεχείς προσπάθειες τελικά το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων με το καθεστώς του παρατηρητή στην Ευρωβουλή. Η ανατροπή στους σχεδιασμούς των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων έγινε από την στάση που τήρησε τελικά η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 

Τροπολογία που είχε καταθέσει την περασμένη Δευτέρα η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, λειτούργησε ως μοχλός πίεσης με αποτέλεσμα να αποσυρθούν απαράδεκτες τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι Ευρωβουλευτές Gomez, Obiols και Rucek.

Η κα Παπαδοπούλου κατάφερε να πείσει την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων της για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε πιθανή υιοθέτηση της πρότασης για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ως παρατηρητές, στο Ευρωκοινοβούλιο.  Η έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην υπόθεση της Κύπρου και στην αξιοπιστία της ΕΕ.  Αξίζει να σημειωθεί πως η θέση του Σ&Δ καθορίστηκε σε μια μαραθώνια συνεδρία όπου κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους και μέλη της ψευδοβουλής των κατεχομένων. 

Επιπλέον, η κα Παπαδοπούλου παρόλο που χαιρέτισε την απόρριψη των τροπολογιών για τους  «παρατηρητές» και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ωστόσο, σταθερή στις θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος καταψήφισε την Έκθεση Όουμεν. Όπως ήταν ήδη γνωστό από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου, στην Έκθεση περιλαμβανόταν αναφορά για άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία (23,24,15). 

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, είναι αδιανόητο να επιβραβεύεται η Τουρκία, ενώ επιμένει να μην συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ.