Φ.Φωτίου: Θα διασφαλιστούν θέματα της Ε.Φρουράς στο Μνημόνιο


 

Διαβάστε επίσης: Κινέζος ”φρενάρει” το κούρεμα λόγω κυπριακής υπηκοότητας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής στη Βουλή, ο κ. Φωτίου είπε ότι μετά από σκληρή διαπραγμάτευση διασφαλίστηκε η φοίτηση και εργοδότηση των 260 φοιτητών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και όσον θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια, ενώ ενημέρωσε ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο που θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς.

«Όσον αφορά τους 260 σπουδαστές μας που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, καμία ανησυχία τόσο για να διασφαλιστεί η φοίτησή τους, αλλά και ο διορισμός τους στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε ότι «ήταν ένα θέμα το οποίο διαπραγματευτήκαμε σκληρά με την Τρόικα». Ήταν ένα θέμα, είπε, «που προσπαθήσαμε μέχρι το τέλος να διασφαλίσουμε  γιατί έχει να κάνει με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς».

«Αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε αυτοί οι 260 νέοι αξιωματικοί να ενταχθούν μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με την Επιτροπή και άλλα θέματα που πιθανόν να επηρεάζουν την Εθνική Φρουρά, όπως είναι τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και ποιά μορφή θα πάρουν.

«Έχω πει ότι μέσα από το νομικό πλαίσιο, που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα διασφαλίσουμε τα θέματα ασφάλειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο».

Είναι δέσμευση, συμπλήρωσε,  ότι όταν θα γίνει αυτή η συζήτηση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου  «θα διασφαλίσουμε θέματα ασφάλειας που αφορούν την Εθνική Φρουρά», διευκρινίζοντας ότι αυτό θα διασφαλιστεί είτε αυτό αφορά τηλεπικοινωνίες, είτε αυτό αφορά τα λιμάνια, είτε αυτό αφορά την Αρχή Ηλεκτρισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επηρεαστεί το πρόγραμμα των νέων αξιωματικών και για τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε, ότι «ήδη, σε λίγες μέρες, ξεκινά η διαδικασία επιλογής των νέων σπουδαστών μας και ο αριθμός παραμένει αυτός που είχαμε προγραμματίσει».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «ασφαλώς και είμαστε στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις κρίσεις, τις αφυπηρετήσεις, τις προαγωγές των αξιωματικών και υπαξιωματικών μας». Σημείωσε παράλληλα ότι «αυτό είναι και στόχος όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά νομίζω το έχω ακούσει από όλους τους Βουλευτές σήμερα ότι πρέπει να επισπευσθεί». Είναι μέσα σ` αυτά τα πλαίσια, είπε, «που θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την Εθνική Φρουρά, να αναβαθμίσουμε επίσης το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς».

«Έχω δεσμευθεί ότι το συντομότερο, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι επαφές με άλλες υπηρεσίες του κράτους, όπως το Υπουργείο Οικονομικών – σύντομα θα καταθέσω αυτά τα νομοθετήματα στη Βουλή για συζήτηση», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους έφεδρους, ο  Υπουργός Άμυνας είπε ότι «υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμοί γενικότεροι όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς». Σ` αυτό, πρόσθεσε, «περιλαμβάνεται και το σημαντικό κομμάτι των εφέδρων, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την εφεδρεία δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς».

Πολύ σύντομα, διαβεβαίωσε, «θα παρουσιάσουμε τους σχεδιασμούς μας ως προς το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους εφέδρους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στενότητα σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Φωτίου είπε ότι «θα δείτε το νομοθετικό πλαίσιο και θα κρίνετε».  Εξήγησε ότι «δεν κρίνονται τα πάντα με το οικονομικό κομμάτι μόνο».  Υπάρχουν και άλλα θέματα σ` αυτό το νομοσχέδιο πολύ σημαντικά, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο στόχος είναι μέσα στα στενά πλαίσια της οικονομικής κρίσης να μπορέσουμε ιδιαίτερα την Εθνική Φρουρά να την αναβαθμίσουμε και να την ενισχύσουμε».

«Δεν μπορεί η οικονομική κρίση να αγγίξει την ΕΦ σε βαθμό που να επηρεαστεί το αξιόμαχό της, με όλα αυτά που συμβαίνουν», τόνισε, δίνοντας ως παράδειγμα τις καθημερινές αμφισβητήσεις της Τουρκίας όσον αφορά στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της, καθώς  και τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Ασφαλώς, ανέφερε «και στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς».

Πηγή : ΚΥΠΕ