Φ.Α: Συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Σημαντική για την ευρωπαϊκή αγορά


Διαβάστε επίσης: Οι Κύπριοι τρεις φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι υποδομές που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στην Κύπρο σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ απασχόλησαν τις πρωινές εργασίες του συνεδρίου “Eastern Mediterranean Gas Conference”, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της διεξαγωγής του, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

Μεταξύ των ομιλητών, ο Simon Johnson της Noble αναφέρθηκε στην αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εταιρεία, ο Γιώργος Παπαναστασίου της VVT Vasiliko αναφέρθηκε σε πιθανή επέκταση της επένδυσης, ενώ ο καθηγητής Πάνος Παπαναστασίου από την «επιτροπή σοφών» είπε ότι τον Σεπτέμβριο αρχίζει μεταπτυχιακό πρόγραμμα “MA in petroleum engineering” στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος Marketing της Noble για την Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή Simon Johnson, είπε ότι η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την εταιρεία είναι απόλυτη ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική της συνεργασίας με το Ισραήλ και μίλησε και την «ασυνήθιστη διαδικασία» κατά την έναρξη της εξόρυξης στο οικόπεδο 12, με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Johnson αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που συνάντησε η εταιρεία στην διαδικασία της εξόρυξης, όπως το βάθος, οι διαφοροποιήσεις και τα άγνωστα έως τώρα δεδομένα στον πυθμένα, καθώς και άλλα ωκεανογραφικά δεδομένα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VVT Vasiliko Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε από την πλευρά του στην εξέλιξη των έργων του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών, στο Βασιλικό και στην προοπτική της Κύπρου να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

Είπε ότι γίνονται σκέψεις η επένδυση, ύψους 300 εκ. ευρώ, να επεκταθεί βορείως της περιοχής που ανήκει στην εταιρεία και η οποία, όπως είπε είναι τ/κ γη. Για την επιπρόσθετη επένδυση, ανέφερε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 100 εκ. ευρώ, καθώς και ένας ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Ο Πάνος Παπαναστασίου, καθηγητής και κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας για το φυσικό αέριο αναφέρθηκε στην έμφαση που πρέπει να δοθεί στον τομέα της εκπαίδευσης, σε σχετικά με την ενέργεια γνωστικά αντικείμενα. Όπως είπε, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “MA in petroleum engineering”, για τον οποίο όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 100 αιτήσεις για 20 μόλις θέσεις.

Μίλησε επίσης για την πρόταση της ομάδας για σύσταση των διαφόρων οργάνων που θα ασχοληθούν με την διαχείριση του φυσικού αερίου. 

Ο Συμεών Κασσιανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Hyperion Systems Engineering ανέφερε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, είναι αναγκαίος ένας νέος πυλώνας οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθεσε ότι αυτός μπορεί να είναι ο ενεργειακός τομέας, μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είπε εξάλλου ότι αναπτύσσεται σημαντική κινητικότητα και οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων από την Noble, τόσο σε επίπεδο ιδιωτικών επιχειρήσεων για παροχή υπηρεσιών, όσο και στον δημόσιο τομέα και την εκπαίδευση.

Ο Γιώργος Πελαγίας, της Pelaghias LLC, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην πτυχή της ασφάλειας και προστασίας των εγκαταστάσεων από διάφορες απειλές και κινδύνους, όπως τρομοκρατία ή απειλές από τη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, είπε ότι θα είναι ίσως η πιο ακριβή επένδυση στον ενεργειακό τομέα, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντική για τον τόπο. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την προστασία των υποδομών εξόρυξης, τους αγωγούς, τις λιμενικές και άλλες υποδομές.

Ο Γιώργος Παμπορίδης της Pamboridis LLC είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να καταστεί από μόνη της ενεργειακός παίκτης, εκτός και αν επικεντρωθεί στη συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ. Είπε επίσης ότι – αν και προέχει η απόφαση του Τελ Αβίβ για την προσανατολισμό των εξαγωγών του φυσικού του αερίου – η κατασκευή τερματικού στην Κύπρο είναι ασφαλέστερη λύση για το Ισραήλ, λόγω των σοβαρών θεμάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει.

Με την συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ και ενδεχομένως του Λιβάνου, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι η περιοχή θα καταστεί σημαντική για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Jim Byous, Πρόεδρος της Ocean Specialists αναφέρθηκε στην κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος «Ποσειδώνας», από την εταιρεία Radius σε συνεργασία με την Cyta, που προβλέπει την εγκατάσταση οπτικών ινών στην περιοχή της ΑΟΖ για την διεκπεραίωση μια σειράς εργασιών που απαιτούν ευζωνική μετάδοση δεδομένων.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, το επόμενο συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ το 2014, ενώ το 2015 οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν εκ νέου στην Κύπρο, λόγω του ενδιαφέροντος της αγοράς στις εξελίξεις στην περιοχή.