ΓΓ ΔΕΟΚ: Επιβάλλεται απεμπλοκή από το μνημόνιο

 


 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη ώρα και τραγική συγκυρία, επιβάλλεται στρατηγικός προγραμματισμός για απεμπλοκή από το μνημόνιο και την Τρόικα και οικοδόμηση νέου μοντέλου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, δήλωσε ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους σε ομιλία του κατά το 16ο συνέδριο της ομοσπονδίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία υπό το σύνθημα «50 χρόνια διεκδικήσεων και αγώνα».

Ο κ. Διομήδους ανέφερε πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επέλεξαν με το πιο σκληρό τρόπο την βίαιη αναπροσαρμογή και αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας για τα λάθη των τραπεζιτών ή και κυβερνώντων δείχνοντας έτσι στάση τιμωρίας του λαού και της κοινωνίας της Κύπρου, αντί αλληλεγγύη και κατανόησης προς τον ήδη δοκιμαζόμενο από την κρίση κυπριακό λαό».

«Μπροστά σ’ αυτές τις τραγικές εξελίξεις, το 16ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ εκφράζει απογοήτευση και λύπη για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας που όφειλαν να επιδείξουν αλληλεγγύη. Υποβάλλοντας το λαό της Κύπρου σε συνταγές κοινωνικού σοκ και εξαθλίωσης δεν είναι λύση αναμενόμενη και δίκαιη, έστω και αν υπήρξαν σοβαρά τραπεζικά, οικονομικά και πολιτικά λάθη στην ίδια την Κύπρο από αρμόδιους φορείς και εξουσίες», πρόσθεσε.

Δήλωσε, επίσης, ότι όλοι όσοι οδήγησαν τον τόπο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του εθνικού εξευτελισμού με λάθη, πράξεις, παραλείψεις ή και άπληστη εγκληματική συμπεριφορά θα πρέπει να επωμισθούν ποινικές ή και πολιτικές τους ευθύνες και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για παραδειγματική τιμωρία.

Ο κ. Διομήδους ανέφερε πως «το κλίμα και το οικονομικό περιβάλλον που απειλεί τον τόπο με πτώχευση και η οδυνηρή εμπειρία του πολλαπλασιασμού του ποσοστού και των ατόμων στην ανεργία, που ξεπερνούν πλέον τις 60 χιλιάδες, είναι βαρύ» και «δυστυχώς δεν επιτρέπει εφησυχασμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες του λαού μας».

Ανέφερε πως «δυστυχώς, η επερχόμενη οικονομική κρίση βρήκε την Κύπρο παντελώς ανέτοιμη και απροετοίμαστη αφού η κυβέρνηση Χριστόφια αντιμετώπιζε την κατάσταση το 2009 και 2010 επιφανειακά και με αδικαιολόγητο εφησυχασμό».

«Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης σε συνδυασμό με την μη έγκαιρη λήψη απαραίτητων μέτρων, την έλλειψη συλλογικότητας και ομογνωμίας μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων και τα ολέθρια εγκληματικά λάθη των διοικούντων τις δύο μεγάλες μας τράπεζες, έφεραν την κυπριακή οικονομία τα μέσα του 2012 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και στασιμότητα», είπε ο κ. Διομήδους.

Ανέφερε πως «η ΔΕΟΚ εκτίμησε και προειδοποίησε ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία στις 22 Νοεμβρίου 2012 για μνημόνιο ήταν μια συμφωνία σκληρής και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Σημείωσε πως στη συνέχεια από νέα σοβαρά λάθη και παραλείψεις οδηγηθήκαμε σε πολύ πιο δυσχερείς εξελίξεις που έσυραν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και σχεδόν όλη την οικονομία στα πρόθυρα πτώχευσης και την Κύπρο σε οδυνηρή συμφωνία δανειακής σύμβασης.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το δεύτερο μέρος του μνημονίου με το πακέτο μέτρων που αποφάσισε σε πολιτικό επίπεδο το Eurogroup στις 24 Μαρτίου είναι η ολοκλήρωση μιας σκληρής και εξοντωτικής συμφωνίας και μνημονίου όχι μόνο για τους εργαζόμενους και πολίτες αλλά και για το ίδιο το οικονομικό μοντέλο και γενικά την οικονομία της Κύπρου», ανέφερε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους σε εγρήγορση και αυτοσυγκράτηση και διατύπωσε μια σειρά απαιτήσεων και διεκδικήσεων ψηλής προτεραιότητας προς την Κυβέρνηση, του Βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις για αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.

Αυτές περιλαμβάνουν την απαίτηση για άμεση νομική ρύθμιση από την κυβέρνηση και την Βουλή της προστασίας των ταμείων προνοίας, ταμείων σύνταξης και άλλων κοινωνικών ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Λαϊκή Τράπεζας αλλά και στην  Τράπεζα Κύπρου, την άμεση προώθηση και ψήφιση από την Βουλή νόμου προστασίας της ιδιοκατοίκησης για δανειζόμενους που βρίσκονται στην ανεργία ή και έχουν χάσει κάθε είδους εισόδημα λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης και την επέκταση της περιόδου πληρωμής επιδόματος ανεργίας   από 6 μήνες σε 12 ή και 18 μήνες.

«Για το σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν κονδύλια από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και να απαιτηθούν νέες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για στήριξη ανέργων από την ΕΕ», ανέφερε.

Ζήτησε, επίσης την άμεση σύγκληση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ή και της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης για συνομολόγηση και υπογραφή Εθνικού Κοινωνικού Πρωτοκόλλου Διασφάλισης Προτεραιότητας και Ψηλού Ποσοστού απασχόλησης στο ντόπιο εργατικό δυναμικό σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη δραστικών και ριζοσπαστικών μέτρων για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για επανένταξη ως ύψιστη προτεραιότητα ντόπιου εργατικού δυναμικού στην απασχόληση.

«Η ΔΕΟΚ είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να απαιτήσουμε από την ΕΕ προσωρινή αναστολή της ελεύθερης απασχόλησης κοινοτικών, αντικαθιστώντας την με ποσοστά κατά κλάδο και ελεγχόμενη απασχόληση για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια. Πρέπει επίσης να ελαχιστοποιήσουμε την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες και τέλος να πατάξουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά την αδήλωτη και παράνομη απασχόληση», ανέφερε.

Είπε πως «οι εργαζόμενοι της Κύπρου δεν διεκδικούν ατέλειωτα επιδόματα ανεργίας, ούτε κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια. Δικαιούνται και απαιτούν αξιοπρεπή εργασία, επιθυμούν και επιδιώκουν ευκαιρία για δίκαιο και ανθρώπινο μεροκάματο».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του εκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ο κ. Βαγγέλης Μουτάφης αφού εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Προέδρου της ΓΣΕΕ και της Διοίκησής της, έκανε λόγο για ένα νέο οικονομικό Αττίλα που έπληξε την Κύπρο και είπε πως οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο καταδεικνύουν το αδιέξοδο των νεοφιλελεύθερων εμμονών της ΕΕ και την πρωτοφανή κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα «που έφθασε σε σημείο να καταπατά τα ιερά και όσιά του, δηλαδή τις ατομικές καταθέσεις τις οποίες πλέον ονομάζει επενδύσεις υψηλού ρίσκου».

«Η εγκληματική και τιμωρητική στάση του Eurogroup πλήττει συνολικά την Ευρώπη και αποσταθεροποιεί την ευρωζώνη, σηματοδοτεί την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, των πολιτικών καμένης γης που εδώ και τρία χρόνια καταστρέφουν την οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «οφείλουμε συντεταγμένα και αποφασιστικά να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα που καταστρέφει την κοινωνία και το μέλλον των παιδιών μας», σημειώνοντας πως η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τα κυπριακά και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, θα εντείνει τη δράση της για την ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών προς όφελος των εργαζόμενων, των άνεργων και των συνταξιούχων.

«Διεκδικούμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει εισοδήματα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα και θα προάγει δίκαιο καταμερισμό των φορολογικών βαρών. Διεκδικούμε σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «προασπίζουμε ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την εθνική μας κυριαρχία».

Στο πλαίσιο της επίσημης τελετής έναρξης του συνεδρίου τιμήθηκαν ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας και ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προβληματισμού Εργαζομένων (EZA) και πρώην Ευρωβουλευτής του Βελγίου Raf Chanterie.