Γιατί οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να ”τα βρεί” με το Ισραήλ


Διαβάστε επίσης: Λύση για την Κύπρο από Χάρβαρντ και ΜΙΤ 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Κέρι κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μεσολάβησε προκειμένου να επιτευχθεί μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί μετά τη δολοφονία 9 Τούρκων πολιτών. Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών – οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει από το 2011 – η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Τουρκία ίσως υπαναχωρήσει στη συμφωνία. Το Ισραήλ δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρας προκειμένου να ζητήσει επίσημα συγνώμη για τους θανάτους των Τούρκων στο πλοίο Μαβί Μαρμάρα. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει για την επισύναψη συμφωνίας για αποζημιώσεις και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησε για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν στο πλευρό του Κέρι ότι ο υπουργός Εξωτερικών “θα ενθαρρύνει την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία με το Ισραήλ αλλά και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους ώστε να επιτραπεί η βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Παρά το γεγονός ότι ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η τουρκική κυβέρνηση ίσως υπαναχωρήσει στη συμφωνία, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ουάσινγκτον δεν ανησυχεί για την έκβαση της υπόθεσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ