FT: Η κρίση θα ”ρίξει” την Κύπρο στην αγκαλιά της Τουρκίας

1

Διαβάστε επίσης: ”Παράλληλο νόμισμα σε Κύπρο και Ελλάδα για έξοδο από την Ευρωζώνη” 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Διαβάστε το σχετικό άρθρο: 

Η απόλυτη ανατροπή που σημειώθηκε στην Κύπρο, η οποία από ηλιόλουστη ευημερία μετατράπηκε στην πλέον ζοφερή οικονομική ένδεια, «κατακρεούργησε» πολλούς πολίτες που ένιωσαν ότι τους έγδαραν το κεφάλι, δεν τους «κούρεψαν» απλά. 

Ομως, στην πραγματικότητα, η κατάρρευση δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα μιας οποιασδήποτε δύσκολης θέσης στην οποία βρέθηκε η χώρα, ή της μεταστροφής άξονα. Είναι το τέλος ενός εύκολου, αλλά και εξαιρετικά ολισθηρού δρόμου που στο τέλος, όμως, βρήκε τοίχο. 

Πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια από το τότε που το νησί τραυματίστηκε από την διχοτόμηση. 1974 και μετά την εισβολή των Τούρκων, το βόρειο τμήμα κατέληξε να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, ενώ στο νότιο, οι Ελληνοκύπριοι απόφασίζουν να οικοδομήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων με ένα νέο φορολογικό σύστημα με χαμηλές εισφορές προς το κράτος, υψηλές απολαβές, τραπεζικό σύστημα με εξαιρετικές για τον πελάτη υπηρεσίες, ναυτιλιακή διαχείριση, αλλά και κτηματομεσιτικά γραφεία που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά.   

Οι απλοί Ελληνοκύπριοι αυτή την στιγμή νιώθουν ότι αποτελούν θύματα κτηνωδίας εξωτερικών παραγόντων από την Γερμανο-κρατούμενη Ευρώπη. Ομως μέχρι σήμερα, η Κύπρος ήταν προνομιούχος από αυτή την κτηνωδία. Η Κύπρος πλούτισε από ατυχίες των γειτόνων της. Η απόφαση να κατασκευαστεί ένα συγκεκριμένο τραπεζικό σύστημα χτίστηκε πάνω στην αποσύνθεση του Λιβάνου, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ενωσης.   

Η Βηρυττός ήταν το αδιαμφισβήτητο οικονομικό και υπηρεσιακό entrepôt (σημείο εισαγωγών και εξαγωγών με σχεδόν μηδενικά έξοδα) ανάμεσα στην Δύση και στην γεμάτη πετροδολάρια Μέση Ανατολή, μέχρι που στον Λίβανο ξέσπασε Εμφύλιος το 1975. Ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι το 1990, παράλληλα με άλλους δύο. Ετσι, η Κύπρος απέκτησε στοιχεία του τραπεζικού συστήμαστος της Βηρηττού, αλλά όπως φάνηκε λίγες από τις φαινομενικά ανοικτές συνήθειες ελεύθερης αγοράς του Λιβάνου, όπως τα υψηλά επίπεδα τροφοδότησης εναντίον των κακών δανείων και εξαιρετικά υψηλές καταθέσεις σε αναλογία δανείων. 

Η καταστροφική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά είναι μια ακόμη παράμετρος, στην οποία η οικονομία της Βυρηττού ήταν πολύ εξοικειωμένη, αλλά και πολύ προσεκτική ταυτόχρονα. 

Τον καιρό που τελείωνε ο πόλεμος του Λιβάνου, άρχιζαν οι ταραχές στην Γιουγκοσλαβία. Τραπεζίτες και πολιτικοί στην Κύπρο διευκόλυναν – όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα –  τον ισχυρό άνδρα της Σερβίας να αποφύγει δυτικές κυρώσεις, καθώς και την δίωξη των πολέμων σε Βοσνία και Κόσοβο στην δεκαετία του ’90. 

Μέχρι τότε η Κύπρος είχε μετατραπεί στον απόλυτο τραπεζικό προορισμό για σημαντική μερίδα του πληθυσμού, συνθήκη ικανή για την ελίτ που ήθελε να επωφεληθεί έστω και αμυδρά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, την άνοδο των Ρώσων ολιγαρχών αλλά και την αβεβαιότητα του να κάνει κανείς… business κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Vladimir Putin. Τα διεσεκατομμύρια της Ρωσίας εκτόξευσαν οικονομικά το νησί. Οι Κύπριοι τετραπλασίασαν τα κέρδη τους, μεταξύ του 1975 και 2011, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Οσο η Κύπρος χρησιμοποιούσε τους κοινούς δεσμούς με τον Χριστιανισμό για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο όλες αυτές τις διασυνδέσεις, μια προηγμένη οικονομία σχεδιαζόταν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια οικονομία που θα μετατρεπόταν στον πιο ξεκάθαρο χρηματοδότη του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μαζί με τους Γερμανούς και τους Δανούς.  

Οι εποχές ήταν γλυκιές. 

Κανείς μέχρι πρότινος δεν είχε πει στους Κύπριους (εκτός από τις αγορές αλλά κι αυτές το έκαναν πολύ πρόσφατα) ότι οι φορολογικοί παράδεισοι και οι οικονομίες με πινακίδες ορείχαλκου βρίσκονται πλέον σε δυσμενή θέση. Οτι οι τεράστιες οικονομικές φούσκες μικρών νησιών βουλιάζουν μέσα στην θάλασσα. ‘ Η ότι αν οι πολιτικοί του Βορρά ήθελαν να φτιάξουν μέτωπο εναντίον του νότου, δεν θα έκαναν και… ουρά για να βοηθήσουν τους Ρώσους καταθέτες. 

Επιπλέον, η Κύπρος δεν έκανε και πολλούς φίλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ιδίως μετά το σχέδιο Ανάν το 2004, στο οποίο οι σχέσεις με την Τουρκία «αναζωπυρώθηκαν» και πάλι. Η ειρωνία του δράματος είναι ότι η μερική παρηγοριά του νησιού, η ανακάλυψη πλούσιων υδρογονανθράκων στα νερά του, θα σπρώξει την Κύπρο προς την Τουρκία, την πλέον προσβάσιμη αγορά για το φυσικό της αέριο, την στιγμή που το νησί ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους αντικατάστασης του τραπεζικού του πλούτου, που χάθηκε για πάντα χωρίς επιστροφή. 

Πηγή: Financial times