Η FED αποζημιώνει 4.2 εκατομμύρια Αμερικανούς


Διαβάστε επίσης: Τρεις φορές πιο πλούσιοι οι Κύπριοι από τους Γερμανούς 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το ποσό αφορά κατασχέσεις που επιδόθηκαν από τις 11 εκ των συνολικά 13 εταιριών που μπήκαν στο μικροσκόπιο ανεξάρτητης έρευνας και κατέληξαν σε συμβιβασμό, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Οι μοναδικές δύο εταιρίες που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε συμβιβασμό για την υπόθεση από τον Ιούλιο του 2012 είναι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Η καταβολή των αποζημιώσεων, μάλιστα, δεν αφαιρεί από τους δανειολήπτες το δικαίωμα νομικής προσφυγής εναντίον τράπεζας σχετικά με οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τον πλειστηριασμό.

Η ανεξάρτητη έρευνα ξεκίνησε όταν διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες (Aurora, Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, MetLife Bank, Morgan Stanley, PNC, Sovereign, SunTrust, U.S. Bank και Wells Fargo) προχωρούσαν σε έκδοση κατασχετηρίων επειδή δεν ακολούθησαν τη σωστή διαδικασία παραβλέποντας ορισμένα από τα απαραίτητα έγγραφα που κατέθεταν οι δανειολήπτες. Στόχος της έρευνας την οποία επέβαλαν οι Αρχές να δρομολογήσουν οι τράπεζες ήταν να διευκρινισθεί το ύψος της “χρηματικής βλάβης που υπέστησαν οι δανειολήπτες από τα λάθη, τις ψευδείς πληροφορίες και τις άλλες ανεπάρκειες” των τραπεζών που εκρίθησαν ένοχες για τις πρακτικές τους το 2009 και 2010. 

Οι αποζημιώσεις θα κυμανθούν από 300 έως 125.000 δολάρια και οι πρώτες 1,4 εκατ. επιταγές θα δοθούν την Παρασκευή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του φετινού Ιουλίου ενώ σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Federal Reserve, το 90% των δανειοληπτών θα έχει λάβει τη σχετική επιταγή έως το τέλος Απριλίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το κείμενο του συμβιβασμού, άλλα 5,3 δισεκ. δολάρια θα καταβληθούν για τις ανάγκες του προγράμματος των «μέτρων συνδρομής» που αφορούν την τροποποίηση των όρων των στεγαστικών δανείων και την αποζημίωση των πληγέντων.

Πηγή: protothema.gr