Θάτσερ: Η γυναίκα πoυ νίκησε τους χούλιγκανς (vid)


Διαβάστε επίσης: Απεβίωσε η σιδηρά κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ, προχώρησε στο αδιανόητο και απέσυρε τις αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες (σύλλογοι και εθνικές) από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η αυτοεξορία μετά από τον θάνατο των 39 φιλάθλων στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985 μεταξύ Λίβερπουλ και Γιουβέντους αποτέλεσε την πλέον ριζοσπαστική κίνηση στο ποδόσφαιρο, η οποία συνδέθηκε με την επιρροή της “Σιδηράς Κυρίας” της πολιτικής και την αναμόρφωση του αγγλικού ποδοσφαίρου στο πλέον εμπορικό προϊόν του κόσμου. Η Θάτσερ απαίτησε τη λήψη πρωτοφανών μέτρων, τα οποία βασίζονταν στην αντίληψη που διέθετε για τον φίλαθλο που πήγαινε στο γήπεδο. Ένα από τα μέτρα (το οποίο δεν εφαρμόστηκε), μάλιστα, ήταν η χρήση ηλεκτροφόρων φραχτών!


Tifosi Vs Hooligans Anglais heysel από vinz_

Λίγες ημέρες μετά τις πιέσεις της Θάτσερ στην αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA), η UEFA επέβαλε ποινή στους αγγλικούς συλλόγους “για αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο”. Μία εβδομάδα αργότερα, η FIFA επέκτεινε την ποινή και στις δικές της διοργανώσεις, ενώ λίγο αργότερα η ποινή μεταβλήθηκε ώστε να μην αφορά την εθνική Αγγλίας και τα διεθνή φιλικά παιχνίδια.

Πέντε χρόνια αργότερα και σε συνδυασμό με την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, το αγγλικό ποδόσφαιρο άλλαξε ολοκληρωτικά αναφορικά με την εξωγηπεδική εικόνα του. Οι κανόνες που επιβλήθηκαν αυστηρότατοι και οι τιμωρίες στους παραβάτες σκληρές.

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει πλέον το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν αφήνει περιθώρια σε παρεκτροπές. Τα μέτρα ασφαλείας πολλαπλασιάστηκαν και οι όροι “κάμερα στα γήπεδα” και “ονομαστικά εισιτήρια” έγιναν καθημερινότητα. Οι κυβερνητικές προτάσεις – εντολές της Μάργκαρετ Θάτσερ έφεραν ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο.

Ο έντονος κατασταλτικός χαρακτήρας των πρώτων χρόνων λειτούργησε διδακτικά στον τομέα πρόληψη των επόμενων σεζόν. Τα κρούσματα βίας μειώθηκαν αισθητά στο πρωτάθλημα, αφού ακόμα και οι οργανωμένες ομάδες χούλιγκαν ορισμένων συνδέσμων ομάδων δεν έβρισκαν περιθώρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες φορές σημειώνονται επεισόδια με πρωταγωνιστές Άγγλους εκτός του Νησιού, παρά στη “γηραιά Αλβιώνα”.

Όλα αυτά, όμως, αφού έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, με την κυβέρνηση Θάτσερ να έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την εκτροφή του χουλιγκανισμού και την έλλειψης ασφάλειας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα μέχρι και το 1989.

ΠΗΓΗ: contra.gr