Οι ΗΠΑ ανέβαλαν τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές κεφαλές


Διαβάστε επίσης: Αυτοπυρπολήθηκαν για να μην τους κατεδαφίσουν το σπίτι 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αναβολή της δοκιμής του Minuteman 3, διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές κεφαλές, η οποία ήταν προγραμματισμένη στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αποφάσισε την αναβολή αυτή για να αποφύγει η δοκιμή να “θεωρηθεί ότι επιδεινώνει την κρίση με την Βόρεια Κορέα”. 

“Θέλουμε να αποφύγουμε την πιθανότητα μιας λανθασμένης ερμηνείας ή εκμετάλλευσης (της δοκιμής)”, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες “στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων για να διασφαλίσουν ένα σίγουρο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό οπλοστάσιο”.

Άλλος αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως η δοκιμή αυτή έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει καμιά σχέση με την Βόρεια Κορέα, όμως χαρακτήρισε την απόφαση αναβολής της “συνετή και σοφή”.

Η Βόρεια Κορέα που εγκατέστησε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και απειλεί να πλήξει αμερικανικούς στόχους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ από τις 10 Απριλίου.

Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις άφησαν να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύουν προς το παρόν να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε πως η προειδοποίηση αυτή από την πλευρά της Βόρειας Κορέας είναι περισσότερο ρητορική και δεν αποτελεί πραγματική απειλή.

Συνάντηση των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ για την Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως το προσωπικό τους θα παραμείνει στην Βόρεια Κορέα “προσηλωμένο στο ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό του έργο”.

Και την Κυριακή απαγορεύεται η πρόσβαση στο δια-κορεατικό βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.