Η κρίση στην Κύπρο δυνατό να επηρεάσει την Ελλάδα

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας πιθανότατα δεν θα αναπτυχθούν πριν από το 2014 και η οικονομία της Ιρλανδίας, που είχε χαρακτηριστεί στο παρελθόν Κελτικός Τίγρης, μάλλον θα γουργουρίσει παρά θα βρυχηθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση σε δείγμα 40 οικονομολόγων που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ερωτηθέντες εξέφεραν την άποψη ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στα τέσσερα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους. Καθώς η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν για ουσιαστική ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τους ήταν δυσμενέστερες σε σύγκριση με παρόμοια έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο. Η προοπτική εμφανίζεται να επιδεινώνεται σε σχεδόν κάθε τρίμηνη έρευνα μετά την πρώτη, τον Ιούνιο του 2011. Μόνον η οικονομία της Ιρλανδίας θα αναπτυχθεί φέτος, με βάση τις προβλέψεις των συγκεκριμένων οικονομολόγων, κατά ένα συγκριτικά υγιές 1% και 2% το 2014, που θα είναι υψηλότερο στο ευρύτερο πεδίο της ευρωζώνης.

Η παγκόσμια οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει -τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται αισθητή βελτίωση σε σχέση με το 2012- αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί φθάνοντας στο 3,8% το 2014.

Η Κύπρος προστέθηκε στις χώρες της 17μελούς ευρωζώνης που ζήτησε δανεισμό από την τρόικα, μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Η κρίση στην Κύπρο ίσως επιβαρύνει την ελληνική οικονομία κατά -0,2% ως -0,5% αλλά κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέμεναν αυτό να εξισορροπηθεί από την καλή πορεία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας φέτος.

Για την Τζιάντα Τζιάνι, μια οικονομολόγο της City, “βραχυπρόθεσμα, ορισμένες αρνητικές συνέπειες λόγω της μετάδοσης της κρίσης στην Κύπρο είναι πιθανό να πλήξουν την οικονομία της Ελλάδας”. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν είπαν ότι περιμένουν πως η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση για έκτη συναπτή χρονιά φέτος, που υπολογίζουν ότι θα φθάσει το -4,5%, ποσοστό περίπου παρόμοιο με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Στην Πορτογαλία, όπου η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δαπάνες για να μειώσει το έλλειμμά της βάσει των όρων του μνημονίου δανεισμού της, η καταναλωτική ζήτηση και οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει, προκαλώντας τη βαθύτερη ύφεση στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης μετά τη δεκαετία του 1970. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς προέβλεψαν συρρίκνωση της οικονομίας της κατά -2,4% φέτος και ισχνή ανάπτυξη 0,3% το 2014, μετά την υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά -3,2% πέρυσι.

Η προοπτική για την Ισπανία παραμένει υφεσιακή, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά -1,5% φέτος, για τρίτη συναπτή δημοσκόπηση αυτού του είδους. Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Λουϊς ντε Γκίντος είπε πως αναμένει συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας από -1% ως -1,5%. Προηγουμένως, η Μαδρίτη προέβλεπε συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά 0,5% φέτος.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ