Η Μονή Κύκκου σέρνει στα δικαστήρια το ελληνικό Δημόσιο


Διαβάστε επίσης: Κινέζος ”φρενάρει” το κούρεμα λόγω κυπριακής υπηκοότητας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε σκληρή δικαστική διαμάχη έχουν εισέλθει το ελληνικό Δημόσιο και η Μονή Κύκκου για ακίνητο στη Λευκωσία που πωλήθηκε μέσω των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Μονή Κύκκου έχει εξασφαλίσει δικαστικό διάταγμα που απαγορεύει την πώληση του ακινήτου, ενώ διεκδικεί την επιστροφή του και το ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το απαγορευτικό διάταγμα.

Η Μονή με αγωγή που κατέθεσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταγγέλλει παραβίαση όρου που έθεσε στο πωλητήριο έγγραφο, όταν μεταβίβασε το εν λόγω ακίνητο, το 1998, στο ελληνικό Δημόσιο, και ο ηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, διεκδικεί την επιστροφή του ακινήτου, που βρίσκεται στην ακριβότερη περιοχή της Λευκωσίας και συγκεκριμένα απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ανακοίνωσε, πριν δυο περίπου μήνες, την απόφαση για πώληση του επίμαχου ακινήτου μέσω ανοικτού διαγωνισμού, με ελάχιστη τιμή πώλησης τα 5 εκατ. ευρώ.

Για την αγορά της συγκεκριμένης έκτασης γης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και από Κύπριους επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας Άντης Λούτσιος, συμπέθερος του προέδρου Αναστασιάδη.

Το γεγονός αποκάλυψε ο ίδιος ο επιχειρηματίας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια ευρώ που έβγαλε εκτός Κύπρου, παραμονές της συνεδρίας του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Ο κ. Λούτσιος κατέθεσε 6,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα του Λονδίνου για να πλειοδοτήσει το ακίνητο. Η προθεσμία για υποβολή των προσφορών εξέπνευσε στις 19/3/2013.

Ωστόσο, καμία συναλλαγή πώλησης ή μεταβίβασης μπορεί να γίνει ενόσω βρίσκεται σε ισχύ το απαγορευτικό διάταγμα που εξέδωσε στις 12/3/2013 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αναβάλει την απόφαση για πώληση του εν λόγω ακινήτου και με Κύπριους δικηγόρους θα εκπροσωπηθεί Παρασκευή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το απαγορευτικό διάταγμα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr  επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.