Οι πόλεις τιμούν την 1η Απριλίου


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά σήμερα την εξηκοστή επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, θα ψαλεί πανηγυρική δοξολογία στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο ακαδημαϊκός Παναγιώτης Περσιάνης.

Μετά τη δοξολογία, ο αρχιεπίσκοπος θα τελέσει τρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Δοξολογίες θα ψαλούν και στις άλλες πόλεις, ενώ σε μεγάλες κοινότητες θα γίνουν και μαθητικές παρελάσεις. Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ ανακοίνωσε ότι, λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει ο τόπος, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της 1ης Απριλίου. Σε μηνύματα για τη σημερινή επέτειο, κόμματα και οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Επισημαίνουν ακόμα ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο κυπριακό και την οικονομία επιβάλλεται να υπάρξει ομοψυχία, συλλογικότητα, αντοχή, επιμονή στον στόχο, σκληρή δουλειά και πίστη στην επιτυχία της προσπάθειας.

Λάρνακα

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης άρχισαν στις 06.30 το πρωί οι εορτασμοί για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 59. Γύρω στις επτά πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη και την Αναπληρωτή Έπαρχο Λάρνακας Ελευθερία Σιέπη.

Η έπαρση της σημαίας πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Αρχών της πόλης , αντιπροσώπων Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Οδοιπόρων Αγάπης, Σωματείων και Οργανώσεων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους, ενώ διμοιρία της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στους ανδριάντες των ηρώων της ΕΟΚΑ από τις αρχές της πόλης, τα Σώματα Κυπρίων Οδηγών και τα Σώματα Προσκόπων.

Η πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.

Λίγο μετά τις 11 θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών, στις Φοινικούδες, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος, στην παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

 

Ελεύθερη Αμμόχωστος


Με διάφορες εκδηλώσεις η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου συμμετέχει στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955.

Στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από το Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.

Στις 09.30 θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασιλείου στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στις οκτώ απόψε θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία στους δρόμους Παραλιμνίου στην οποία θα συμμετέχουν συστήματα Προσκόπων και Αεροπροσκόπων και το Κατηχητικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου.