Έκλεισε το μνημόνιο

 

Στο θέμα της Ρευστότητας

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα, η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποδέσμευση του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ. Στόχος ήταν το ποσοστό να ανέλθει στο 40% κάτι που η Τρόικα δεν έχει κάνει αποδεκτό και ζητά στοιχεία ώστε να το επιτρέψει πριν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου. 

Παράλληλα το Υπ. Οικονομικών έχει εξαγγείλει μερική χαλάρωση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου.

Στο θέμα των Ταμείων Προνοίας

Η Τρόικα ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται να σωθούν τα Ταμεία με “μίνι” κούρεμα καταθέσεων. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι τελικώς θα σωθούν από τα 10 δις ευρώ που θα πάρει η Κύπρος από τους δανειστές. Ακόμη είναι στον αέρα ο τρόπος σωτηρίας τους. Ωστόσο φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να αναφέρει το μνημόνιο ότι αρχικά να έχουν την ίδιας τύχης που έχουν τα Ταμεία που υπάρχουν στην Τράπεζα Κύπρου και σε μεταγεννέστερο χρόνο η κάλυψη τους εξολοκλήρου από την κυβέρνηση.  

Αύξηση ποσοστού μείωσης μισθών 

Η Τρόικα με μπροστάρη το ΔΝΤ ζητά να αυξηθεί το ποσοστό μείωσης για το 2014 από 3% στο 5% για όλους τους μισθούς. Παράλληλα ζητά αύξηση της έκτακτης εισφοράς. Στο τραπέζι υπάρχουν πρόσθετες κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0.8% εώς και 2.5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.

Απολύσεις στην Εκπαίδευση

Δίδεται μάχη ώστε να μην υπάρξει καμία απώλεια θέσης εργασίας στους ωρομίσθιους καθηγητές. Η Τρόικα ζητούσε αρχικά 2000 απολύσεις και πια έχει περιορίσει τις απαιτήσεις της στις 400. Η κυβέρνηση προτείνει μείωση του πασχαλινού επιδόματος σε όσους λαμβάνουν σύνταξη πέραν των €700 το μήνα ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.

Μέτρα 351εκ. ευρώ

Ήδη το μνημόνιο από το προσχέδιο του προβλέπει μέτρα 351εκ. ευρώ που είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση να πάρει. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα πληρώσουν χαράτσι 1.5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Χρόνος Προσαρμογής – Επιτόκιο

Η κυβέρνηση έχει “κλειδώσει” το τέλος της αναπροσαρμογής να γίνει το 2017 και τώρα επιδιώκει έναν ακόμη πρόσθετο χρόνο. Παράλληλα προσπαθεί να ξεφύγει από τον τρίμηνο έλεγχο των δανειστών. 

Έχουν κλειδώσει

  1. Αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%
  2. Αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.
  3. Αύξηση του φόρου σε μερίσματα και τόκους στο 30%.
  4. Αύξηση του φόρου που πληρώνεται επί των καταθέσεων στο 0,15% από 0,11%
  5. Αλλαγή του φόρου για οχήματα.
  6. Μείωση των δαπανών υγείας.
  7. Αύξηση των τελών που καταβάλλονται στο δημόσιο κατά 17%.