Η Βόρεια Κορέα αρνείται την είσοδο σε νοτιοκορεάτες εργαζόμενους


Διαβάστε επίσης για το υπερ-όπλo των Ναζί που θα έκαιγε πόλεις και θα έβραζε ωκεανούς

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


“Η Βόρεια Κορέα μας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι επιτρέπει μόνο τις αναχωρήσεις από το Κάεσονγκ και απαγορεύει την είσοδο στο συγκρότημα”, δήλωσε ο Κιμ Χιουγκ Σουνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ πάντως δεν διευκρίνισε για πόσο καιρό θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με την επίσημη Σεούλ, 861νοτιοκορεάτες βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. “Αναμένουμε οι πολίτες μας να επιστρέφουν χωρίς δυσκολία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι για τη Νότια Κορέα, είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των υπηκόων της. Η διέλευση των συνόρων για τους νοτιοκορεάτες υπό ομαλές συνθήκες γίνεται στις 8:30 τοπική ώρα (23:30 GMT).

Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική- κατ’ αρχάς- κίνηση, να καθιερωθεί η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Το συγκρότημα όμως έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, πολύτιμη πηγή συναλλάγματος για τη Βόρεια Κορέα. Πάντοτε παρέμενε ανοιχτό, ανεξάρτητα από τις κατά καιρούς εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο μια ημέρα το 2009.

Η Πιονγκγιάνγκ μπλόκαρε την πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η απαγόρευση εισόδου στο βιομηχανικό συγκρότημα, δημιουργεί φόβους ότι το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ, αρχίζει να πραγματοποιεί μέρος των απειλών της. Μεταξύ αυτών είναι και το κλείσιμο του Κάεσονγκ, που φιλοξενεί πάνω από 50.000 βορειοκορεάτες, οι οποίοι εργάζονται για μικρές εταιρείες της Νότιας Κορέας, κυρίως στον τομέα της μεταποίησης (ρούχα, παπούτσια, ρολόγια, σκεύη κουζίνας).

Η διέλευση των συνόρων λειτουργούσε κανονικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Η λειτουργική σταθερότητα του συγκροτήματος θεωρείται βαρόμετρο στις διμερείς σχέσεις και το κλείσιμο του εκλαμβάνεται ως μια απότομη κλιμάκωση της έντασης.

Για περισσότερες ειδήσεις, στο news247.gr, επίσημο συνμεργάτη της ιστοσελίδας μας.