Ομήρου: Η Βουλή στηρίζει πλήρως την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αυτό διαμήνυσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στην 24η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Ο κ. Ομήρου, στην ομιλία του, που ανέγνωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως «για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις διεθνείς ανταγωνιστικές προκλήσεις της μοντέρνας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πάντα έτοιμη να θεσπίσει νέους νόμους και κανονισμούς που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας και της οικονομίας γενικότερα».

Για το λόγο αυτό, είπε, η Βουλή στηρίζει πλήρως την πρόταση για δημιουργία θέσης Υφυπουργού Ναυτιλίας, «που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη των κυβερνητικών πολιτικών επί της ναυτιλίας», ενώ ανακοίνωσε πως η σχετική νομοθεσία έχει κατατεθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης της από τη Βουλή.

«Παρόλο που αναγνωρίζουμε τη σημασία της κυπριακής ναυτιλίας στην οικονομία και στην κοινωνία μας, δεσμευόμαστε να ξεπεράσουμε εαυτόν και να υιοθετήσουμε επιπρόσθετους μηχανισμούς που θα υποστηρίζουν και θα ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το ρόλο της κυπριακής ναυτιλίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ανέφερε πως είναι επιτακτικό «όπως το νέο ναυτιλιακό φορολογικό σύστημα παραμείνει ανέπαφο κι αν είναι δυνατό να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς προσφέρει σημαντικά κίνητρα για υφιστάμενους και μελλοντικούς επενδυτές στην κυπριακή ναυτιλία, με θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την Κύπρο».

Ο ρόλος του ναυτιλιακού τομέα της Κύπρου, συνέχισε, είναι ακόμη μεγαλύτερος, με δεδομένο τις οικονομικές εξελίξεις στο νησί, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου και «οφείλουμε να τον εντάξουμε σε κάθε στρατηγικό μας σχεδιασμό που αφορά τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν, όπως αυτές με το φυσικό αέριο».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε «σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση για την Κύπρο», όλους τους ενδιαφερόμενους να στηρίξουν και να ενισχύσουν την κυπριακή ναυτιλία, η οποία όπως είπε, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε όλους εκείνους που για χρόνια υπήρξαν πιστοί στην κυπριακή σημαία και τη ναυτιλιακή μας βιομηχανίας.

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας εξέφρασε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΝΕ Captain Eugen Adami, ο οποίος ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για τη συνεχή στήριξη που προσφέρει σε πολιτικό επίπεδο στη ναυτιλιακή βιομηχανία, είπε πως «η κυπριακή ναυτιλία θα συνεχίσει το ταξίδι της με σταθερή πορεία, μέσα από τα φουρτουνιασμένα νερά».

Εξέφρασε την άποψη πως ήρθε η ώρα όπως διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη Εθνική Ναυτιλιακή Πολιτική και πως, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Κύπρος χρειάζεται μια σύγχρονη και περισσότερο αποδοτική ναυτιλιακή διεύθυνση για να διαχειριστεί τη ναυτιλία και τη μελλοντική πορεία που προδιαγράφεται στο θέμα τον υδρογονανθράκων, ενώ υπέδειξε την ανάγκη για πλήρωση της θέσης του Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία παραμένει κενή από τον Απρίλιο του 2012.

«Το Ναυτιλιακό Φορολογικό Σύστημα της Κύπρου είναι το πιο ανταγωνιστικό σύστημα που έχει εγκριθεί από την ΕΕ και αποτελεί ένα καλό εργαλείο για περαιτέρω σταθερότητα», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει αυτό να το διαχειριστούμε σωστά και να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα του, μέσα από εκστρατείες στο εξωτερικό.

Στην ομιλία του, ο κ. Adami ανέφερε πως, μόνο μέσω της αποκατάστασης της οικονομίας, της εικόνας και της αξιοπιστίας της, η Κύπρος θα μπορέσει να επανακτήσει τη θέση της ως ένα αξιόπιστο επενδυτικό κέντρο και έκανε έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα να ενώσουν δυνάμεις με την Κυβέρνηση και να στηρίξουν όλες τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης έγκρισης από τη Βουλή, της συμφωνίας της δανειακής σύμβασης.

Στόχος των προσπαθειών μας, συνέχισε, είναι όπως η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίσει να συνεισφέρει στην κυπριακή οικονομία με ποσοστό 7% του ΑΕΠ, καθώς και η διασφάλιση της θέσης του στόλου της στη 10η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση εντός της ΕΕ. Υπενθύμισε περαιτέρω ότι η Κύπρος αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα εργοδοτούνται 4,5000 άτομα και περισσότεροι από 55,000 ναυτικοί.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ναυτιλία είναι ίσως μια από τις λίγες βιομηχανίες που μπορούν να συνεχίσουν σήμερα να στηρίζουν σημαντικά την οικονομία, χωρίς τη βοήθεια του κράτους», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του ΚΝΕ προς τον τόπο, ο Πρόεδρος του κ. Adami παρέδωσε επιταγή ύψους 16,540 ευρώ, στον Πρόεδρο του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», Γιώργο Πενηνταέξ, ενώ ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την περίοδο 2013 – 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ