Οι Βρυξέλλες μπροστά στην καταπολέμηση του ξεπλύματος

 

Παρίσι και Βερολίνο έστειλαν κοινή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να ηγηθεί της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος παγκοσμίως, μια μάχη που κρίνεται καθοριστική αυτή την περίοδο των δημοσιονομικών προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στην επιστολή τους προς τις Βρυξέλλες με ημερομηνία 24 Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιέρ Μοσκοβισί ζητούν από την Επιτροπή να υιοθετήσει μια «φιλόδοξη πολιτική» για το θέμα αυτό. Προτείνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο και να «ηγηθεί της καταπολέμησης της οικονομικής εγκληματικότητας στον κόσμο», διευκρίνισε το γαλλικό υπουργείο.


 

Διαβάστε επίσης “Εγκρίθηκε το πρώτο δάνειο για την Κύπρο“.


Η επιστολή εστάλη με την ευκαιρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 4η οδηγία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στις Βρυξέλλες και σε συνέχεια των εργασιών της G20 της Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, όπου το θέμα εξετάστηκε εκτενώς.

Οι δύο χώρες επιμένουν στη σημασία της «προστασίας του συνόλου της εσωτερικής αγοράς κατά της αθέμιτης διακίνησης κεφαλαίων (δηλαδή προς φορολογικούς παραδείσους) που στερούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς “αναγκαίους χρηματοπιστωτικούς πόρους”».

Ενώ οι προϋπολογισμοί των ευρωπαϊκών κρατών τελούν υπό πίεση, η Γαλλία και η Γερμανία θεωρούν σημαντικό η Επιτροπή να αναπτύξει «ένα πλαίσιο για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και να εργαστεί με μια “καλύτερη εναρμόνιση” των ισχυουσών νομοθεσιών».

Η καταπολέμηση αυτή «είναι κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της Γαλλίας και της Γερμανίας», σύμφωνα με το υπουργείο.

Παρίσι και Βερολίνο επιθυμούν στο πλαίσιο αυτό οι Βρυξέλλες να υιοθετήσουν μια «πολιτική καταπολέμησης των αθέμιτων εταιρικών και χρηματοοικονομικών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Προτείνουν συνεπώς η Επιτροπή να εντοπίσει αυτές τις πρακτικές και να λάβει μέτρα «περιορίζοντας την ικανότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να λειτουργούν μαζί ή εντός των εδαφών αυτών».

 

Για περισσότερα θέματα newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.