ΑΚΕΛ-Συντεχνίες ΑΗΚ: Να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Το θέμα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, το σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων και θέματα ταμείων προνοίας και συντάξεων, ήταν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των συντεχνιών της ΑΗΚ με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων για τις εξελίξεις στην Αρχή. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στο θέμα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης της Αρχής.


 

Διαβάστε επίσης: Οι Κύπριοι τρεις φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι  το κόμμα ενημερώθηκε από αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΑΗΚ για το πώς έχουν επηρεάσει την Αρχή οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία καθώς και για προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η αντίδραση του ΑΚΕΛ στις ιδιωτικοποιήσεις ήταν ο κύριος λόγος που τότε η Γερμανία δεν δεχόταν την υπογραφή της τότε καταρχήν συμφωνίας με την Τρόικα, σημειώνοντας ότι για το κόμμα του το θέμα της λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών υπό το σημερινό καθεστώς «είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας».

«Θεωρούμε ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο και έχουν σχέση με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και δεν είναι νοητό για μας αυτούς τους οργανισμούς, με τη μεγαλύτερη ευκολία, να τους παραχωρούμε στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί «σε αυτές τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την Τρόικα κατά κύριο λόγο και με τη συμφωνία της Κυβέρνησης».

Για τα ταμεία συντάξεων και προνοίας, είπε ότι πρέπει να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια να διασφαλιστούν γιατί πρόκειται για λεφτά τα οποία έχουν κατατεθεί για να εξασφαλίσουν το μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην επιτροπή εργασίας της Βουλής και ότι το κόμμα του θεωρεί ότι τα χρήματα θα πρέπει να τα εγγυηθεί το κράτος «και όχι ο συγκεκριμένος ημικρατικός οργανισμός, γιατί δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το καθεστώς του οργανισμού αύριο , αν θα προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις».

«Εχει τεράστια σημασία το κράτος να εγγυηθεί αυτά τα λεφτά για να είναι εξασφαλισμένα», τόνισε.

Για το θέμα του σχεδίου πρόωρων αφυπηρετήσεων ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του ως θέμα αρχής στηρίζει το ζήτημα και είναι έτοιμο να συζητήσει και να μελετήσει τα όποια σχέδια τεθούν ενώπιον του και να εκφράσει τις δικές του απόψεις.

Εκ μέρους όλων των συντεχνιών ο Ανδρέας Πανόρκος της ΕΠΟΠΑΗ δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομμάτων για τις εξελίξεις στην Αρχή και κυρίως το ζήτημα της ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης και απώλειας των ταμείων συντάξεων.

«Εχουμε ενημερώσει τον ΓΓ του ΑΚΕΛ με τεχνοοικονομικά και τεχνοκρατικά στοιχεία για το πώς και γιατί το κυπριακό κράτος να αποφύγει τις ιδιωτικοποιήσεις , προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή και της οικονομίας ενώ παράλληλα εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις απώλειες του ταμείου συντάξεων», σημείωσε.

Ο κ. Πανόρκος εξέφρασε την πλήρη εκτίμηση των συντεχνιών για την κατανόηση που επέδειξε το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι προσδοκούν σε ανάλογη στήριξη στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε για να μπορέσει και η ΑΗΚ να στηρίξει τον κυπριακό λαό σε πορεία ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ