Ικανοποίηση ΕΥΡΩΚΟ για τη μείωση επιτοκίων

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα υψηλά καταθετικά επιτόκια μπορεί τα τελευταία χρόνια να ήταν ελκυστικά για τους ντόπιους και ξένους καταθέτες, όμως την ίδια στιγμή οι επενδυτές προτιμούσαν να κρατούν τα κεφάλαια τους σε καταθετικούς λογαριασμούς και να λαμβάνουν το υψηλό επιτόκιο παρά να τα επενδύσουν σε αναπτυξιακές και άλλες παραγωγικές δράσεις στην Κύπρο».

Το ΕΥΡΩΚΟ εκτιμά ότι «η μείωση των επιτοκίων θα επιδράσει θετικά στην αγορά και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ‘φτηνό’ χρήμα που θα βοηθήσει στις επενδύσεις».

Αναφέρει, επίσης, ότι «είναι αδήριτη ανάγκη η μείωση των επιτοκίων να ισχύσει και για όλα τα υφιστάμενα δάνεια γιατί μόνο έτσι μπορούν να διατηρηθούν αξιόχρεοι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δάνεια και έχουν πληγεί από τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Το ΕΥΡΩΚΟ καλεί την Κυβέρνηση «να αναλάβει έμπρακτα το ρόλο της ως ο θεματοφύλακας της κοινωνικής ομαλότητας και της ευημερίας των πολιτών και να προχωρήσει έγκαιρα σε στοχευμένα μέτρα προστασίας των πολιτών, οι οποίοι αδυνατούν να είναι αξιόχρεοι και λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε οικονομικά και επαγγελματικά αδιέξοδα».

Εισηγείται, επίσης, τη λήψη μέτρων για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο.

Συγκεκριμένα, το ΕΥΡΩΚΟ εισηγείται «την αναστολή εκτέλεσης δικαστικών ενταλμάτων που πληρώνονται στην αστυνομία για δανειολήπτες και εγγυητές οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, την αναστολή έκδοσης πτωχεύσεων και εκποίησης ακίνητης περιουσίας για την πρώτη κατοικία, για δανειολήπτες και εγγυητές τραπεζών ή άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών ως επίσης και την αναστολή εκδόσεων διάλυσης εταιριών από τα κυπριακά δικαστήρια».

«Στη συγκυρία που διερχόμαστε επιβάλλεται όλοι να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και κοινωνική ευαισθησία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΚΥΠΕ