Ι.Νικολάου: “Να αυξηθεί η αστυνομία στους δρόμους”

 

Μέτρα για εντατικοποίηση της αστυνόμευσης των αστικών κέντρων με πεζές περιπόλους συζήτησαν σήμερα σε πολύωρη σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Υπουργός ενημερώθηκε πλήρως από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια, ενώ από πλευράς του ανέπτυξε το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών.


 

Διαβάστε επίσης “Γιατί ο Χριστόφιας κινά αγωγή– «Είτε αχάπαρος, είτε βλάκας…» (pics)”.


«Θα πρέπει να επιδιώξουμε να αυξήσουμε την παρουσία των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους, γι’ αυτό έχουμε συζητήσει διάφορα μέτρα τα οποία θα πρέπει επιπρόσθετα να ληφθούν ούτως ώστε να δούμε τελικά πεζές περιπόλους, αυξημένες σε αριθμό, σε αστικά κέντρα και άλλες περιοχές της επαρχίας Λευκωσίας» είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υπουργός.

Όπως ανέφερε, στόχος της ύπαρξης πεζών περιπόλων -τόσο σε κύριες οδικές αρτηρίες των αστικών κέντρων, όσο και σε μικρές γειτονιές, αλλά και όπου κρίνεται σκόπιμη η παρουσία της Αστυνομίας- είναι η επικοινωνία με τον πολίτη, η διασφάλιση της ασφάλειάς του, καθώς και η διενέργεια ελέγχων για παραβάσεις και για παράνομους αλλοδαπούς, η συγκέντρωση πληροφοριών για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για εγκληματικές δραστηριότητες.

«Σίγουρα υπάρχει όφελος από τις πεζές περιπόλους και επενδύουμε πάρα πολύ σε αυτό, γιατί με την παρουσία μας κοντά στον πολίτη μπορούμε να δώσουμε καλύτερα το μήνυμα της ασφάλειας το οποίο επιχειρούμε και να επιζητήσουμε τη συνεργασία του πολίτη προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο Υπουργός.  

Σε ερώτηση πώς θα εφαρμοστούν οι πεζές περιπολίες, δεδομένων και των ελλείψεων προσωπικού στην Αστυνομία, ο κ. Νικολάου είπε ότι θα γίνει προσπάθεια αυτές οι ελλείψεις να καλυφθούν με την αξιοποίηση πολιτικού προσωπικού από την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, το οποίο θα ασκεί καθήκοντα μη αστυνομικής φύσεως, όπως γραφειακά καθήκοντα, και την ίδια ώρα τα μέλη της Αστυνομίας θα ασκούν αστυνομικά καθήκοντα για ικανοποίηση και εξυπηρέτηση των αναγκών αστυνόμευσης και διασφάλισης της ασφάλειας του πολίτη.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στα πλαίσια της εναλλαξιμότητας, αλλά και της δυνατότητας ρύθμισης μετάταξης στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία -κάτι που προνοείται στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και είναι ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο της προσπάθειες εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας- είναι η δυνατή η μετάταξη γραμματειακού προσωπικού από τη δημόσια υπηρεσία.

«Δεν βρίσκω να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος τέτοια ζητήματα να μην μπορούν να ρυθμιστούν, έχοντας πάντοτε υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι και του Μνημονίου για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το προσωπικό κατά τρόπο που να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις υπάρχουσες ανάγκες και την ίδια ώρα να εξυπηρετήσουμε το σκοπό της μείωσης του προσωπικού» σημείωσε.

Προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών αστυνόμευσης και διασφάλισης της ασφάλειας του πολίτη, ο Υπουργός είπε ότι αναπτύσσεται ένα κοινό πρόγραμμα με την τοπική αυτοδιοίκηση και εξετάζεται η παραχώρηση επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων στους τοπικούς τροχονόμους.

«Έχω τονίσει για ακόμα μια φορά ότι βασική επιδίωξή μας είναι η συμφιλίωση του Αστυνομικού με τον πολίτη και έχω επισημάνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι στοχευμένα μέσα από συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους, δράσεις και ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται κατά συγκεκριμένες περιόδους και οι οποίες να μπορούν να αξιολογηθούν, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία συντονισμένα επιχειρεί να εξασφαλίσει το μεγάλο ζητούμενο της ασφάλειας του πολίτη» υπογράμμισε ο Υπουργός.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ