Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν είναι δικαστική η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής

 

 


 

Διαβάστε επίσης: Reuters: Η Κύπρος συμφώνησε να πουλήσει χρυσό αξίας 400 εκατ.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο Υπουργός απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  που αφορούσαν στο  διορισμό του τρίτου μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, μετά την παραίτηση του Γιαννάκη Κωνσταντινίδη.

Κληθείς να τοποθετηθεί έναντι δημοσιευμάτων που έθιγαν τη συγγένεια του κ. Κραμβή με συγκεκριμένο δικηγόρο, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι “στα πλαίσια των εμπειριών και της συμμετοχής του στο Δικαστήριο, ο κ. Κραμβής έχει εξαιρεθεί σε κάποιες υποθέσεις και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω εξ αγχιστείας συγγένειας με συγκεκριμένο δικηγόρο και σχέσης που δημιουργείται με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο”.

Κατ’ επανάληψη, συνέχισε ο κ. Νικολάου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έχει εξαιρεθεί από την εκδίκαση των οποιωνδήποτε υποθέσεων χειρίζεται το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

“Και αυτό έγινε και στα πλαίσια ενός εσωτερικού κανονισμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στον οποίο καθορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες οι δικαστές εξαιρούνται και μεταξύ αυτών η εξαίρεση επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που συντρέχει εξ αγχιστείας συγγένεια”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κραμβής, είπε ο Υπουργός, έχει εξαιρεθεί λόγω της συγγένειας του με συγκεκριμένο δικηγόρο του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, δεν έχει εξαιρεθεί γιατί έχει σχέση με την Τράπεζα Κύπρου ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

“Η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής αφορά στη διερεύνηση της κατάστασης που περιήλθε η οικονομία του τόπου και το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον τόπο μας. Δεν αφορά σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο”, διευκρίνισε.

Είμαι βέβαιος, σημείωσε, ότι ο κ. Κραμβής γνωρίζει και ξέρει πώς θα συνεχίσει να ασκεί ανεπηρέαστα και αδέκαστα την κρίση του και αν ακόμη χρειαστεί -και πότε θα το πράξει αυτό- να εξαιρεθεί από την Επιτροπή.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η διαδικασία της Ερευνητικής Επιτροπής δεν είναι δικαστική. “Δεν διορίσαμε δικαστές ως μέλη της Επιτροπής για να δικάσουν κάποιους. Διορίστηκαν δικαστές από τους οποίους ζητήσαμε να αξιοποιήσουν την πείρα, τις γνώσεις, την υπευθυνότητά τους και την αποδεδειγμένη αντικειμενικότητά τους καθόσον αφορά την κρίση τους, στα πλαίσια διερεύνησης όλων των γεγονότων και να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις ευθύνες, πολιτικές, αστικές, ή και ποινικές όσων ενέχονται ή ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας του τόπου”, υπέδειξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε πως “έχουμε καταλήξει στους εμπειρογνώμονες που θα υποστηρίξουν το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής όπως είχαν υποβάλει τα μέλη της Επιτροπής. Απλώς δεν έχουμε κοινοποιήσει τα ονόματα των εμπειρογνωμόνων στα μέλη της Επιτροπής διότι περιμέναμε να διοριστεί και το τρίτο μέλος και να είχαμε τη δική του σύμφωνη γνώμη προτού καταλήξουμε”.

Πηγή ΚΥΠΕ