Υπ. Γεωργίας: Η κρίση θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα για εθνική επιβίωση

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σε επικήδειο λόγο που εκφώνησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή, εθνοφρουρού Νίκου Περικλέους, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι τα εθνικά μας ζητήματα απαιτούν συλλογικότητα, επιμονή και αγωνιστικότητα.

«Σήμερα, πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της χώρας μας από την κατοχή και συστρατευμένοι να παλέψουμε για την επανόρθωση της οικονομίας μας. Να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, αλληλέγγυα και όλοι μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για να εξέλθουμε από τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο τόπος μας», πρόσθεσε.  

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ακούραστα καταβάλλει κάθε προσπάθεια και ό,τι είναι δυνατόν για να εξέλθουμε από την κρίση το συντομότερο.

«Και παρά τη δύσκολη ιστορικά συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο λαός μας και παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να είστε σίγουροι ότι το κυπριακό πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα», τόνισε.  

Όπως υπογράμμισε, για να ισχυροποιήσουμε όμως τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό, στη βάση μιας ολοκληρωμένης και διεκδικητικής στρατηγικής, πρέπει να εξέλθουμε της οικονομικής κρίσης το συντομότερο δυνατόν.

«Με φάρο το φωτεινό παράδειγμα όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία του Ελληνισμού και της ιδιαίτερης μας πατρίδας, θα αγωνιστούμε για μια λύση που θα διασφαλίζει την εθνική μας ταυτότητα, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια Κύπρο ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα, μέσα σε μια μεγάλη ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη», συμπλήρωσε.  

Αναφερόμενος στον πεσόντα Νίκο Περικλέους, είπε ότι «προσήλθαμε σήμερα όλοι εδώ, με συγκίνηση και δέος για την επικήδειο ακολουθία ενός ακόμη τραγικού θύματος της τουρκικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974. Ενός ακόμη εθνοφρουρού από τις εκατοντάδες των αγνοουμένων μας, του οποίου τα λείψανα ανευρέθηκαν σε περιοχή κοντά στο χωριό Κορνόκηπος».

Όπως είπε, για τριάντα εννέα χρόνια η τύχη του αγνοείτο μέχρι πρόσφατα που έγινε ανασκαφή στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε μέρος των λειψάνων του και έγινε ταυτοποίηση τους με τη μέθοδο του DΝΑ.

«Σίγουρα τα αισθήματα που διακατέχουν τους συγγενείς και τους οικείους του είναι ανάμεικτα. Από τη μια είναι η επιβεβαίωση και ο πόνος του θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου και από την άλλη η διακρίβωση της ταυτότητας του και το τέλος στην 39χρονη αγωνία», πρόσθεσε.  

Σήμερα, συνέχισε, οι θυσίες και οι αγώνες των ηρώων μας κατά των Τούρκων το ’74 παραμένουν ακόμη αδικαίωτοι, ενώ το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων εξακολουθεί να συνεχίζεται.

 

Πηγή ΚΥΠΕ